Niet rijden op zondag!

Tenzij met vergunning

door Els van Houtum-Swalen op 19 juni 2015

In december 1947 werd een tijdelijke regeling van kracht met betrekking tot het rijden met personenauto’s. Iedereen die met de auto op pad wilde, moest daarvoor een (Rijks)vergunning hebben. Maar die vergunning gold dan weer niet voor de zondagen, want er bestond tegelijk een “verbod op het gebruik van motorrijtuigen op Zondagen”. Wilde je ook op zondag met de auto weg, dan moest je daarvoor weer een ontheffing aanvragen.

Mijn vader had in 1949 zo’n ontheffing en wel om te mogen rijden binnen een gebied met een straal van 25 kilometer rondom Vessem (waar hij woonde). De reden daarvoor was waarschijnlijk dat hij destijds waarnemend organist was in de St. Joriskerk te Stratum (Eindhoven) wegens ziekte van de vaste organist.

Hij was in die tijd ook de vaste organist in de St. Lambertuskerk te Gestel (Eindhoven) en door de week in de St. Nicolaaskerk te Valkenswaard. Ook was hij invalskracht in de andere kerken in Eindhoven, Veldhoven, Meerveldhoven en Zeelst. Daarnaast was hij dirigent en gaf hij privéles voor piano en orgel. Hij heeft ergens eind jaren ’40, begin jaren ‘50 ook aan de muziekschool in Helmond les gegeven.

Kenteken bij dit verhaal

N-33687

Door bezoekers

Reageer