H.J. Jonkers

Een Valkenswaardse ondernemer

door Mieke Witteveen van Rooij op 18 juli 2017
H.J. Jonkers, met achter zich een FN motorfiets
H.J. Jonkers, met achter zich een FN motorfiets
Het garagebedrijf van H.J. Jonkers
Het garagebedrijf van H.J. Jonkers

Hendrikus Johannes Jonkers werd in 1888 geboren in Borkel. In 1919 vestigt hij zich met zijn zus Johanna Maria in Valkenswaard. Voor zijn huwelijk, repareerde hij fietsen, motorfietsen. Deze hadden eerst nog een frame zonder vering en geen versnellingsbak. De motoren werden al lopend aan de gang gebracht.

Adler
Adler

In 1922 trouwt hij met Maria Elisabeth van Herk. Volgens de gezinskaart is hij dan geen rijwielhandelaar meer, maar garagehouder. De inschrijving in het Handelsregister vermeldt in 1921 “Rijwiel-, motor- en autohandel”. Op de foto zien we zijn bedrijf aan de Dommelseweg. Maar het blijft niet bij het verkopen en repareren van auto's, hij verhuurt ze ook. Op de foto zijn Adler. De versnelling en de handrem zaten buiten de wagen, voorop waren carbidlampen gemonteerd. Opzij zaten lampen met daarin kaarsen.

Bus van de E.M.A.
Bus van de E.M.A.

Hij begint in 1922 ook een busdienst tussen Valkenswaard en Luyksgestel. De eerste echte bussen waren Fords. In 1924 werd een lijndienst tussen Valkenswaard en Eindhoven onderhouden. De bus op de foto had zelfs gordijnen voor de ramen! Helaas kunnen we het kenteken niet zien.

Latil autobus N-16225 was bus nr. 11 van de E.M.A.
Latil autobus N-16225 was bus nr. 11 van de E.M.A.

De firma krijgt later de naam Eerste Meierijsche Autobusdienst (E.M.A.), maar in 1932 wordt het het Eerste Meierijsche Autobedrijf N.V. De afkorting kon dus hetzelfde blijven. H.J. Jonkers werd directeur.

De E.M.A. maakte later in de jaren twintig en in de jaren dertig gebruik van een aantal bussen van het merk Latil. Dat waren indertijd zeer moderne wagens. Het was een van de eerste auto's met voorwielaandrijving. De lijst van bussen van de E.M.A. loopt op tot wagenparknummer 43.

De E.M.A. is actief gebleven in het openbaar vervoer tot 1986.

Foto's: collectie M. Witteveen van Rooij.

Gegevens bussen: collectie Kees van Schenk Brill

Aanvulling 26 februari 2020

Latil (bron: ED van 29 nov. 1924)
Latil (bron: ED van 29 nov. 1924)

In het Eindhovensch Dagblad van 29 november 1924 werd aangekondigd, dat de dienst Eindhoven-Luykxgestel vanaf 10 december zou worden gereden met een Latil, "die wat kostbaarheid en
mooien bouw betreft, schier elke bus in deze omgeving overtreft."

Herman van Oldeneel

Kentekens bij dit verhaal

N-2352N-16225

Door bezoekers

Driek Jonkers was mijn opa. EMA busbedrijven en later EMA autobedrijven is zeker niet opgeheven in 1942 zoals u beschrijft. Het busbedrijf is tot in de jaren '80 doorgegaan totdat het is overgenomen door de BBA. EMA autobedrijven is nog langer doorgegaan en helaas recent beëindigd. EMA touring bestaat nog steeds.

@ Elke Vercammen. U heeft gelijk, 1943 is een foutieve toevoeging van mij als redacteur. Mijn bron was een dossier in het Handelsregister. Zoals u ziet is de tekst aangepast.

Met vriendelijke groet

De motorfiets achter Jonkers op foto 1 is een Belgische FN van vóór WO 1.

Mooi Ruud, weer een opgelost. We hebben het erbij gezet.

Met vriendelijke groet

( Dag Elke :-) ... ) de EMA bestaat zelfs nu nog, maar enkel de Touringcar afdeling. Helaas geen inbreng meer door familie Jonkers voorzover ik weet. Link http://www.ema-reizen.nl/reizen/over-ema-reizen ... wel bedankt voor de foto's van Opa Driek !

Een afsplitsing van EMA is in 2011 zelfstandig geworden waarbij de naam EMA valkenswaard weer terug gewijzigd is in Jonkers Autobedrijven. Nu al meer dan 100 jaar jonkers in valkenswaard op dezelfde locatie met 17 medewerkers.

Dat is al een hele tijd, Max. Als ik het goed begrijp is het busvervoer afgestoten en is Jonkers nu een garagbedrijf, klopt dat?

Reageer