Een Bredase motorpionier

Otten’s Motor Breda

door Rien Wols op 9 juli 2015

Peter Otten, geboren in 1840 in Goirle, vertrok begin jaren 1870 naar Breda. In 1871 trouwde hij daar met Johanna Theresia Elisabeth Brejaart. Hij was smid en richtte in 1883 een loodgietersbedrijfje op, annex smederij en fietsenwinkel aan de Havermarkt. Het echtpaar krijgt een flink aantal kinderen en zijn zoons Antoon, Frans en Adri werken mee in het bedrijf. Ze blijven goed op de hoogte van de nieuwste technische ontwikkelingen, met name Frans. In 1901 bezoeken ze een expositie in Antwerpen en zien daar een gemotoriseerde fiets. Frans besluit om zelf zo’n motorfiets te gaan bouwen. De broers gaan aan de slag met als resultaat fietsen van het merk Otten’s Motor Breda. Ze bouwen zelfs een speciaal damesmodel voor hun zuster Petra, die er een jaar of zes mee door Breda en omgeving toert.

Frans en Anton zijn allebei in 1904 getrouwd. Beide bruiden waren zussen van elkaar, Wilhelmina Johanna en Wilhelmina Johanna Catharina Frederiks. De bruidegoms staat te boek als mecaniciens, net als hun vader.

De gebroeders Otten houden ook baanwedstrijden met hun motorfietsen, op de wielerbaan achter de Baronielaan. Binnen enkele jaren begint de firma Otten ook auto’s te verkopen. In 1925 wordt Frans Otten officieel Renault-dealer, Vanaf 1946 nemen zijn drie zonen en twee dochters het bedrijf, dat naast het dealerbedrijf ook een machinefabriek en een technische handelsonderneming omvat, over.

Dit stukje is deels gebaseerd op een artikel van Wim Marijnis in de Clubmededelingen Veteraan Motoren Club, nr. 280 van juli 1987.

Kenteken bij dit verhaal

N-146

Door bezoekers

Reageer