De eerste taxi in Schaijk

Frans Schoppema

door Redactie m.m.v. Frans Schoppema op 22 februari 2016

Francis (Frans) Schoppema is geboren op 5 april 1880 in Zeeland. Hij begon als brievengaarder en liep naar Berghem om de post voor Zeeland op te halen bij “het Stalen Ros” oftewel het spoor. Zijn route liep door Schaijk en in 1915 zag hij bij het huis van notaris Gervers een bord in de tuin staan: Koetsier gevraagd. Frans wordt aangesteld als koetsier voor 7 gulden per week. Hij rijdt de eerste auto van Schaijk, hoewel hij, en later ook zoon Jan, nooit rijles hebben gehad en geen rijexamen afgelegd. Frans doet ook het onderhoud van de tuin en verleent hand- en spandiensten. Ook bij pastoor Van Winkel gaat hij de tuin onderhouden.

In zijn vrije tijd repareert Frans fietsen. In 1925 had hij het daarmee zo druk dat hij zijn baan bij de notaris opzegde. Hij begon een garagebedrijf en een winkel in Schaijk, waar fietsen, sigaren, sigaretten, klompen, touw en carbid voor de fietsverlichting werden verkocht. Daarnaast reed hij taxi’s en verhuurde hij auto’s.

Zijn eerste auto kocht Frans in 1922. Aan de pastoor vroeg hij eerst toestemming. Als de pastoor iets niet goed vond hoefde je er niet aan te beginnen. De pastoor reageerde met de vraag: “Wat doet U met zo’n levensgevaarlijk meubel? Waar zit je verstand?” Frans schrok ervan en zei dat hij meende dat nog wel te hebben. Het antwoord was: “Goed, maar op mij en de zusters moet je niet rekenen.” Maar toen koetspaard van de pastoor ziek was en de pastoor de zusters in Haren de wekelijkse biecht moest afnemen belde hij of de auto kon komen. Die eerste rit is hem zo goed bevallen dat hij bij zijn terugkomst zei: “Frans, ik had zeker een generatie later geboren moeten zijn.” De pastoor heeft zijn paard niet meer gebruikt. Zo kwamen er steeds meer mensen die met de taxi vervoerd wilden worden.

Op de foto staat Frans bij zijn motor, de T-Ford, de derde auto in Schaijk die als taxi dienst deed, en zelfs een kleine bus met opschrift Schoppema, die gebruikt werd voor familiebezoek bv. naar tante Non in het klooster.

Frans Schoppema bij zijn bedrijf (collectie Schoppema) Telefoon had het taxibedrijf aanvankelijk niet. De taxi kon besteld worden bij de familie Megens in de Zandstraat, zij hadden al telefoon. Megens gaf de boodschap door, ook 's nachts. In de loop der jaren kwam er voor het taxibedrijf meer en meer klandizie, evenals voor de winkelnering. Op zondagmorgen werden mensen opgehaald voor de eerste H. Mis en na de mis weer thuisgebracht en gelijk weer mensen voor de tweede H. Mis en visa versa. Dat taxi rijden ging dag en nacht door want er waren nog maar weinig auto's in het dorp.

In 1938 neemt Jan Schoppema (2e generatie) de zaak, waar sinds 1935 ook motoren worden verkocht, over en gaat als een dorpswinkel ook artikelen verkopen die dagelijks in het huishouden nodig zijn. Jan bouwde een nieuw huis annex winkel in de Schutsboomstraat op no. 11 (nu Kruidvat en twee luxe appartementen).

Het garagebedrijf stopte in 1984, maar de firma in Schaijk bestaat nog steeds, nu als Marskramer Schoppema en Schoppema Meubel.

Door bezoekers

Wat een mooi stukje geschiedenis van Schaijk. Zo uitgebreid en gedetailleerd. Haast nuttiger dan een geschiedenisboek ;-)

prachtig verhaal. ben vroeger nog in de winkel geweest voor bromfietsonderdelen.

Naar mijn mening dienen de kentekens N-16443 en N-23218 ook nog aan dit verhaal toegevoegd te worden.

Reageer