Betrapt!

Verstopte auto ontdekt

door Paul Huismans op 23 juli 2018
Bron: BHIC, Gemeentepolitie Oss 1853-1944, inv. nr. 167
Bron: BHIC, Gemeentepolitie Oss 1853-1944, inv. nr. 167

17 mei 1943 was een slechte dag. Althans voor 'Bartels' en voor G.J. Hendriks uit Oss. Op die dag deed de politie huiszoeking bij Bartels, aan de Arendsvlucht 36 in Oss. Er zouden daar een vuurwapen en verboden goederen zijn verstopt. De schuur bleek voorzien te zijn van een blinde muur, waarachter een "zoo goed als nieuwe luxe personenauto, merk V8, 60 P.K. (...)" tevoorschijn kwam. Blijkbaar herkende opperwachtmeester het merk niet, of hij vond dit niet belangrijk.

De verstopte auto was van autohandelaar G.J. Hendriks uit Oss, die het voertuig bij de laatste vordering niet had opgegeven. De Rijkscontroleur van het verkeer vorderde de auto alsnog, "ten behoeve van het ziekenvervoer." Welk staartje dit muisje voor Hendriks en Bartels heeft gehad, valt uit het stuk niet op te maken. En dus ook niet om wat voor voertuig het precies ging. Een V8 van 60 PK wijst wel op een luxere auto.

G.J. Hendriks had in 1943 twee kentekens op zijn naam staan: N-6231 en N-25010. Maar de firma Gebr. Hendriks had er daarnaast nog elf! Om welk nummer zou dit rapport draaien?

Met dank aan Hella Timmermans (BHIC)

 

Door bezoekers

Over het merk V8: mijn vader vertelde dat toen Ford in 1932 met een V8-motor kwam, deze in korte tijd zo populair werd dat V8 de soortnaam werd voor alle Amerikaanse Fords. In de volksmond was een V8 dus een Ford, ook al konden andere merken die ook leveren. Dat speelde zelfs nog in de jaren '50: Fiat wilde een sportwagen uitbrengen met een V8-motor, maar was van mening dat de naam V8 eigendom was van Ford. De sportwagen kreeg de naam 8V!

Reageer