N-10971

Uitgegeven in 1923

W.M. van Dommelen

Putstraat 74 Waalwijk verstrekt 1923

Aanvullende informatie

Foto 1

Het nummer is niet helemaal te lezen, maar het kan haast niet anders dan N-10971 zijn. Het eerste cijfer is niet te lezen en dus zijn er in principe negen opties. Maar de foto is in 1946 gemaakt en daarmee vallen de nummers N-80971 en N-90791 al af, want die zijn pas later uitgegeven. En van de houders van de overgebleven nummers komt alleen Van Dommelen uit Waalwijk, de anderen komen van ver uit de buurt.

We zien op de foto de feestelijke intocht van burgemeester Lambooy. De burgemeester en zijn vrouw staan bij hun wagen [aanvulling:  Chevrolet 1937; zie reactie hieronder. Red.] in Baardwijk. Aan Mevrouw Lambooy worden bloemen aangeboden. De burgemeester werd afgehaald aan de gemeentegrens door 37 verenigingen en muziekkorpsen. De burgemeester werd benoemd op 01-07-1946 en geïnstalleerd op 06-07-1946.

Foto: A. Oudkerk, Waalwijk. Auteursrecht: © G.C.M. Verheijen, Waalwijk. Bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonummer WAA41036

Jan van Weert

Foto's 2 en 3

De auto werd nog eens gefotografeerd op 28 februari 1949 op het Wilhelminaplein in Den Bosch, terwijl daar de carnavalsoptocht voorbijtrok.

Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, fotonr. 0052884

Jan van Weert

Foto's 4 t/m 6

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen. Om auto te rijden had je een rijvergunning nodig.

In het archief van de Districts Militaire Commissaris (DMC) van 's-Hertogenbosch zit een klacht van de directeur van het Arbeidsbureau in Waalwijk, W.A.F. Leenaerts, aan de Rijksverkeersinspecteur in Den Bosch. Leenaerts en zijn ambtenaren waren op 27 april 1945 's morgens aangehouden door de C.C.D. in Waalwijk, op last van de Rijksverkeersinspectie, om te controleren of er films met de Chevrolet van Van Dommelen werden vervoerd. Het Arbeidsbureau heeft daar echter een rijvergunning voor. Toen zij na het verlaten van het kantoor van de C.C.D. verder reden waren ze nog tweemaal aangehouden ter controle.

Van dezelfde datum is een brief van de film sectie van de Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force - Mission to the Netherlands, waarin sprake is van een klacht van bioscoopexploitanten over de Rijksverkeersinspectie. Zij worden gehinderd in het afhalen van films in Eindhoven.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inventarisnummer 471, scans 418, 420 en 421

Door bezoekers

Chevrolet 1937

Wilhelmus Mathias van Dommelen (1882) verhuist in 1920 met zijn gezin van Oploo naar Waalwijk. Zijn beroep als koetsier en later chauffeur groeit uit tot rijwielhandelaar en garagehouder aan de Stationsstraat in Waalwijk. De auto op de foto is waarschijnlijk gehuurd bij Willem voor deze gelegenheid.

Reageer