De Adler van Mommersteeg

Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Op de foto is een luxe Adler automobiel (type landaulette) te zien uit de 20er jaren van de vorige eeuw. De chauffeur zat (in de kou) voorin, terwijl de eigenaar een luxe overdekte coupe had. [Aanvulling: Op de eerste foto zit Henri Mommersteeg aan het stuur; zie reactie hieronder. Redactie]

Deze Adler behoorde toe aan de familie Mommersteeg uit Vlijmen die een zaadhandel bezat. Het bedrijf en de familie Mommersteeg hadden meerdere nummerbewijzen op hun naam staan. Helaas is niet te zien welk nummer op deze auto prijkte.

Op de tweede foto zit Henri [correctie: Wim; zie reactie hieronder. Redactie] Mommersteeg aan het stuur.

De foto's komen uit de collectie van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonr. vlm09291 en vlm09292

Kentekens bij deze foto

N-3129N-11521N-16613N-26902

Door bezoekers

Van de 14 kentekens op naam van Mommersteeg uit Vlijmen zijn er 4 uitgegeven vóór 1930. De overige 10 ruimschoots later. Bij foto vlm09292 staat vermeld dat Henri Mommersteeg in zijn Adler zit. Van de vroege 4 kentekens staat er slechts eentje op naam van een H.J.M.H.C Mommersteeg. De voorletters van de andere 3 kentekens corresponderen niet met de naam Henri. De conclusie lijkt dus gerechtvaardigd dat N-16613 op de Adler heeft gehangen.

@ Jan van Weert. Het klinkt logisch, maar het is niet sluitend. Er is sprake van "zijn Adler" maar ook van de auto van de "familie Mommersteeg". Van de auto met kenteken N-16613 in de jaren '20 bestaan ook foto's. En dan gaat het om een Fiat. Maar ook dat sluit dit kenteken voor de Adler niet uit. Het blijft dus nog ongewis.

Mijn Vader trouwde in 1928 en had toen een Fiatje met kenteken N-16613. Hiervan zijn diverse foto's, maar ik geloof niet dat mijn Vader in die tijd zo'n grote auto (Adler) reed. Dat moet de auto van zijn vader geweest zijn. (Louis Mommersteeg) Hij had een chauffeur uit Vlijmen die Johan Klerx heette.

@ H. Mommersteeg. Hartelijk dank voor deze informatie. Het klinkt heel aannemelijk. Louis Mommersteeg had kenteken N-3129 op zijn naam staan.

De persoon in de Adler die naar Links rijdt is mijn ,Vader Henri Mommersteeg
De persoon in de Adler die naar Rechts rijdt in mijn oom ,Wim Mommersteeg
Deze opnamen zijn m.i.z. VOOR 1930 gemaakt.

Bedankt voor de correctie en aanvulling, H. Mommersteeg. We hebben de tekst hierboven aangepast.

IK WIL NOG EVEN TERUG KOMEN OP DE INFO VAN 'DE ADLER' Naast de ouders van Henri M. was er ook nog Elisabethe Mommersteeg (tante Betje) die zat er in die dagen warmpjes bij en kon zich een dergelijke auto zich permitteren. Mijn Vader was petekind van haar..... In 1919 waren zij al met haar auto op pad naar België om de oorlogsgebieden te bezichtigen. Zie een eerder verhaal in deze rubriek.

@ Hans Mommersteeg. De enige E. Mommersteeg die we tegenkomen in onze gegevens heeft nummerbewijs N-11521, uitgegeven in 1923. Of was zij aangetrouwd en kan haar kenteken op een andere naam hebben gestaan? De auto waarmee ze in 1919 naar de slagvelden reisde kan dus niet de auto met kenteken. De auto op de foto bij dat verhaal is ook niet de Adler op de foto's hierboven.

Reageer