Vijf wagens kwijt en ook nog banden!
H. Vos uit Schaijk krijgt steun van de Autobevrachtingsdienst
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.
Op 17 februari 1945 stuurt de Gemachtigde van de Rijksinspecteur voor Oss van de Autobevrachtingsdienst, Th.A. Wolters, een brief aan de Districts Militaire Commissaris (DMC) in Oss, Majoor Holtkamp. De Autobevrachtingsdienst was onderdeel van het Departement van Waterstaat. "Expediteur H. Vos te Schayk beweert twee Eng. banden gekregen te hebben van Canadeesche troepen, die een tyd lang by hem in de garage gelegerd waren, echter zonder enig bewys," schrijft hij. "Bovendien heeft hy er nog twee geruild met zekere A. van Bakel te Heesch tegen andere oude banden en een as. Nu heeft de marechaussee te Schayk twee van die banden in beslag genomen en zal dat ook de andere doen, zoodra die thuis zyn. Waardoor Vos vast komt te zitten, met 1 wagen die voor de Eng. op het vliegveld rydt en met de ander die Melk of A.B.D.-vervoer doet."
Vos moet, kortom, worden voorzien van de nodige banden. "Intusschen valt ook te probeeren dat Vos met de banden tydelyk kan doorryden, totdat deze aanvrage verder is behandeld. De man is toch al gedupeerd, doordat hem tydens den oorlog 5 wagens zyn afgenomen."
10 dagen later staat hij op een lijst van de DMC in Oss aan het Bureau Materialen Wegverkeer (zie het verhaal Onderdelen gezocht!) Nog steeds met een verzoek om banden.
Zou Vos zijn banden hebben gehouden of gekregen? In februari 1945 had hij 10 nummerbewijzen, A. van Bakel had er één.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 519, scan 431
Reageer