Opgericht op 4 april 1930 in Heeswijk door Antoon van den Elzen
door Fam. van den Elzen op 8 april 2016
Rijbewijs van Toon van den Elzen, 1933
Toon, toen nog vrijgezel, kocht van zijn moeders kindsdeel een vrachtauto met een laadvermogen van 1500 kg. Met een voor die tijd grote bijzonderheid: het was de eerste met dubbele achterwielen. Deze nieuwigheid stuitte op commentaar bij de collega’s: met zo’n wagen versleet je 2 banden meer! Maar Toon had hier wel degelijk over nagedacht: met een enkel wiel reed je de wagen vast in tram- en spoorlijnen, met alle gevolgen van dien!
Dodge
Bij de eerste vracht (40 zakken veevoer, goed voor zo’n 2 ton belading) lag de bak al gauw op de banden. Antoon slaagde er in in z’n eentje aan de gang te blijven en hield dat vol totdat hij trouwde met Miet Avendonks en in 1931 Boxtel kwam wonen.
Tweede vordering Dodge, 1944
In 1934 werd een nieuwe vrachtwagen met 4 ton laadvermogen aangeschaft, een Dodge (motornr. 1324, chassisnr. 86092328) die ook kenteken N-26012 kreeg. Hij was uitgerust met Trilex velgen voor zware belasting. Deze wagen heeft dienst gedaan tot in de Tweede Wereldoorlog. Toen werd hij, wegens gevaar van vordering door de bezetters, gedeeltelijk gesloopt: de distributieketting werd verwijderd en verborgen in een weckfles tussen alle andere potten. Dit onmisbare en moeilijk te verkrijgen onderdeel was hierdoor steeds niet aanwezig als de Duitse bezetter weer eens belangstelling toonde voor deze wagen.
Eerste locatie: voormalig Boerenbondgebouw (hoek Stationsstraat / Kasteellaan)
Varkens vervoeren naar de veemarkt was in deze tijd de belangrijkste bron van inkomsten, maar de lading bestond ook vaak uit zand en grint. Het pand werd echter opgekocht door Hebox en in 1938 vond het bedrijf onderdak bij aannemer Van de Laar in de Julianastraat. Kort erna verhuisde het bedrijf naar de Van Hornstraat (hoek Jan van Brabantstraat).
In 1939 werd de 3e vrachtwagen aangeschaft, een Commer, maar deze werd na enkele maanden door het Nederlandse leger ingevorderd. De in 1940 nieuw aangeschafte Chevrolet werd door de bezetters in beslag genomen; de wagen had nog geen enkele vracht gereden…
Het bedrijf moest echter blijven draaien en de oplossing werd gevonden door de mysterieus gemonteerde 4-tons vrachtwagen (die de eerste oorlogsjaren nog bleef rijden) te voorzien van een houtgenerator. Het was frustrerend om met deze vrachtwagen benzine op te gaan halen in Nijmegen en die vervolgens op benzinebonnen uit te zien delen aan anderen. Zelf kreeg het bedrijf geen druppel: Die vrachtwagen kon immers op turf of hout rijden!
Men vervoerde hoofdzakelijk vee (koeien, paarden), veevoeder, meubelen en bosaanplant.
Het bedrijf draaide zo goed mogelijk door tot aan het laatste oorlogsjaar. Toen dook Antoon onder bij de Damianen in Sint-Oedenrode en werden de activiteiten abrupt gestaakt.
Toewijzing Dodge dump truck N-62950, 1945
Zodra de omstandigheden ’t toelieten werd na de bevrijding opnieuw gestart met het goederenvervoer. De “zoekgeraakte” onderdelen van de ontmantelde wagen werden snel weer teruggevonden en de Dodge kreeg kort daarna assistentie van 2 dumpwagens die aan ’t bedrijf werden toegewezen: nog een Dodge, die het kenteken N-62950 kreeg, en een GMC met kenteken N-55573. De laatste werd omgebouwd tot trekker-oplegger combinatie en daarmee werd de te vervoeren capaciteit snel verhoogd.
Uitbreiding wagenpark
Relaas van weging van de Mercedes, 1954
Het wagenpark werd uitgebreid en personeel werd aangetrokken. Chauffeurs die zeker tot ’t eerste uur van het bedrijf moeten worden vernoemd zijn: Grad Verouden, Jas van Beers, Jan Brands, Kees en Jos Heerebeek, Jan Veraa, Cees van Laarhoven, Grad op ’t Hoog en Piet Verouden. Zij vervoerden vooral vee, veevoeder, meubels, bosaanplant, machines en metaalwaren, maar men reed ook voor voedselvoorziening naar het noorden van het land.
Factuur voor de reparatie van de Panhard, 1953
In 1950 werd een belangrijke stap gezet en wel door de aankoop van de eerste vrachtwagen met dieselmotor. Snel daarna werden nog enkele van deze wagens aangeschaft en werd begonnen met het transport van vlees. In die tijd gebeurde dat nog in schoongeboende veewagens.
Het bedrijf groeide en in 1959 werd een vennootschap onder firma aangegaan door de toetreding van beide zoons Henk en Piet die dan al enkele jaren in het bedrijf meereden; 17 jaar en zonder rijbewijs. Overdag rijden; ’s nachts werden de noodzakelijke reparaties uitgevoerd.
antoon van den Elzen was een neef van mijn vader: martien van den elzen uit rosmalen. Ik heb wel contact met deze aardige neef van mijn vader gehad en hem en zijn vrouw ooit uitgenodigd bij mijn vrouw en mij thuis in rosmalen om eens bij te praten en wij vonden dit een knoergezellige avond!!!
@ Wil van den Elzen. Leuk hé, dat je hier zomaar je familie tegenkomt! En zo'n gezellige avond, ik zou zeggen: gewoon nog eens overdoen.
antoon van den Elzen was een neef van mijn vader: martien van den elzen uit rosmalen. Ik heb wel contact met deze aardige neef van mijn vader gehad en hem en zijn vrouw ooit uitgenodigd bij mijn vrouw en mij thuis in rosmalen om eens bij te praten en wij vonden dit een knoergezellige avond!!!
@ Wil van den Elzen. Leuk hé, dat je hier zomaar je familie tegenkomt! En zo'n gezellige avond, ik zou zeggen: gewoon nog eens overdoen.
Hier nog een foto van een vrachtauto van Van den Elzen. https://www.beeldbankboxtel.nl/beeldbank/large/01/hkb01240.jpg
Dank, JP de Jong. Jammer dat de nummerplaat niet zichtbaar is. Het zou best kunnen dat deze vrachtwagen al met een landelijk kenteken heeft gereden.
Reageer