Uit de markt gedrukt?
Taxiregulering in Breda
"Hooggeachte Heer Redacteur, Beleefd verzoeken ondergeteekenden als taxi-chauffeurs opname van onderstaande klachten," schreven vijf taxichauffeurs in 1928 aan de Bredasche Courant. Die klachten behelsden, dat de taxichauffeurs vanaf 1 mei geen standplaats meer mochten innemen bij het station, tenzij ze daar 100 gulden per wagen voor op tafel zouden leggen. Vanaf vijf taxi's was het tarief 50 gulden per wagen. Bovendien moesten de chauffeurs geüniformeerd zijn en de taxi's nieuw en van één merk. De kleine ondernemers voelden zich uit de markt gedrukt, want dergelijke investeringen konden zij niet opbrengen. Ze zinspelen er op, dat de maatregelen ten gunste van één garagebedrijf komen.
De redactie van de Bredasche Courant reageert op de brief, maar wel anders dan de taxiondernemers waarschijnlijk hadden gehoopt. Er wordt medegevoel getoond, maar het algemene belang is niet gediend bij hun diensten. De taxi's zijn verouderd en de tarieven zijn met 25 cent per kilometer te hoog. Net als het aantal taxibedrijven: dat zijn er maar liefst 8 à 10!
Datzelfde voorjaar staat in de Brabantsche Illustratie een foto van de taxi's bij het Bredase station. Van de wagen links is het nummer leesbaar: N-4557, van M.H. Merks. Hij is dan weer niet één van de ondertekenaars van de ingezonden brief. Als we de nummerbewijzen bij hun namen zoeken, dan komen we op de kentekens hieronder.
Overigens startte op 1 mei 1928 taxibedrijf Cito met zijn diensten in Breda. En de ritprijs ligt een stuk lager!
Bronnen:
Brabantsche Illustratie, 1928
Bredasche Courant van 5 maart 1928 en 1 mei 1928
Met dank aan Erwin van Oorschot
Reageer