Twee fraaie Fords

en een bijzondere ambulance

door Henk Ruijs op 22 juni 2015

Driek Govers, mijn opa, geboren 16-04-1882, woonde aan de Begijnenstraat 30 te Oss. Hij boerde wat, maar was ook voerman en handelde in kolen en olie. Transport geschiedde eerst met paard en wagen, later kwam er een grote vrachtwagen. Zie hierover mijn eerdere bijdrage. In het boek van G.G. Wattenberg, Een rondje door Oss, staat te lezen dat mijn opa en zijn zoon Leonard later het vrachttransport overdroegen aan het Osse vrachtbedrijf Rosmalen. In ruil daarvoor verkreeg men een taxivergunning en ambulancevervoer. Zelf weet ik daar het fijne helaas niet van.

Bijgaande foto is volgens Wattenberg gemaakt omstreeks 1955. In ons familiealbum heb ik deze foto niet gevonden, dus we moeten het doen met een scan uit het boek. Vier fraaie auto’s op een rij, drie taxi’s waarvan de middelste met het kenteken N-49094 en de meest rechtse met N-48173. Beide van het merk Ford, de meest rechtse van het type Vedette. Het andere type is mij niet bekend.

Let ook even op de ziekenwagen, geheel links. Die valt gezien de kentekenplaat buiten deze website, maar volgens Wattenberg zou het deze ambulance zijn waarmee in 1954 de Ravensteinse postkantoorhouder Van Dieten - na beschoten te zijn bij een overval - naar het ziekenhuis werd vervoerd. Van Dieten overleed later die nacht aan zijn verwondingen. In 1956 werd niemand minder dan “De Zwarte Ruiter” veroordeeld voor deze roofoverval met dodelijke afloop, zie daarover het verhaal op de website van het BHIC.

Kentekens bij dit verhaal

N-48173N-49094

Door bezoekers

geachte heer Ruijs.

De meest rechtse wagen is een Franse Ford inderdaad een Vedette , en die daar naast staat is een Amerikaanse Ford sedan uit het jaar 1949

De ene is 'n Chevrolet van 1946 en de Ford is van 1949. De ziekenwagen is 'n Chevrolet van 1947. Heb zelf waarschijnlijk nog wel foto's en kentekens van ons thuis vroeger.

Bedankt voor uw reactie! En naar die foto's zijn we natuurlijk wel benieuwd! Vriendelijke groet

Kan iemand mij het emailadres van Henk Ruijs doen toekomen?
Cor Dekkers

Cor Dekkers en Henk Ruijs zijn achter de schermen met elkaar in contact gebracht.

Reageer