Een gemotoriseerde globetrotter

Tinus Swinkels

door Ineke van den Houdt-Swinkels op 29 juni 2015

Gefascineerd als hij zijn hele leven al was door de ‘wonderen der techniek,’ schafte mijn opa Martinus Johannes (Tinus) Swinkels (1873-1962) aan het begin van de 20e eeuw een Eysink-motor aan. Met die motor begon hij de wereld te verkennen: hij toerde door Brabant, Limburg en Noord-Holland en reisde daarna naar andere landen.

Saroléa c. 1925 Als vrijgezel kon hij het zich permitteren soms wekenlang van huis te blijven.  Zo bezocht hij in 1905 op zijn motor Leipzig, Dresden en Breslau. De taal was geen probleem. Die had hij zich middels zelfstudie eigen gemaakt, zoals hij dat ook gedaan had met de andere moderne talen en Latijn en Esperanto.

In 1911 kocht hij in Geldrop een nieuwe Saroléa-motor, voorzien van een carbidlamp. In de crisisjaren (naar verluidt omstreeks 1933) ruilde hij - inmiddels getrouwd en vader van tien kinderen - zijn motorfiets in voor een gewone fiets.

Deze globetrotter uit Lieshout  stond in het bevolkingsregister ingeschreven als boom- en rozenkweker. Daarnaast fungeerde hij als koster (waaraan hij zijn bijnaam ‘Tinuske de köster’ te danken had) en was hij de eerste fotograaf van het dorp.

Wellicht als gevolg van de opleiding tot gemeentesecretaris die hij tussen de bedrijven door nog had gevolgd, klopten steeds meer mensen uit het dorp bij hem aan als er een brief naar een officiële instantie geschreven moest worden. Zo werd hij van lieverlee de officieuze ‘dorpsschrijver.’ Niet alleen voor serieuze zaken overigens, want ook met gelegenheidsliederen en -verzen wist hij raad. Tinus hield ook van muziek. Hij bespeelde diverse muziekinstrumenten en was lid van het plaatselijke zangkoor en natuurlijk de harmonie.

Bron: Brabantse mensen, een dorp in Brabant : foto's van Tinus Swinkels en Martien Coppens, genomen in en nabij Lieshout in de eerste helft van de twintigste eeuw (’s-Hertogenbosch, 2002).

Kenteken bij dit verhaal

N-1229

Door bezoekers

Leuk dat er nog zoveel bekend is van hem.

De motorfiets die op de foto staat lijkt een Triumph uit omstreeks 1913.

Reageer