Padvindersauto

door Ad van Best, Archief Scouting Stratum/ Groep Een Hopman Fens op 7 augustus 2015

Deze FN-auto was aangeschaft en betaald op 6 april 1914 zo blijkt uit een kwitantie die in een doos met oude rekeningen tevoorschijn kwam bij de heer Van de Kol. Factuur van de FN (Ad van Best, Archief Scouting Stratum/ Groep Een Hopman Fens) De auto was in Herstal gefabriceerd en tijdens de 1e wereldoorlog van 1914-1918 de grens overgekomen. De auto kostte het voor die tijd fabuleuze bedrag van F 5800,= (€ 2625,=) en had het nummerbord N-1912. De auto werd geleverd door automobielgarage W. Kerssemakers te Eindhoven. De wagen was versierd met veel koperwerk en op de radiatordop stond een saluerende padvinder.
De scouts op pad, 1914 (Ad van Best, Archief Scouting Stratum/ Groep Een Hopman Fens)Kamp van Troep III Amsterdam te Eerde, 1916 (Ad van Best, Archief Scouting Stratum/ Groep Een Hopman Fens) Deze auto heeft indertijd blijkbaar in het automuseum te Driebergen gestaan maar was niet meer te achterhalen. De auto werd ook gebruikt als troepwagen. Met de ‘buitenboord-handrem’ aangetrokken werd de wagen dan aangezwengeld, en reed de troep weg vanuit huize Kortonjo aan de Aalsterweg. Hopman Fens zat dan zelf achter het stuur met een lange bruine, leder gevoerde jas.

1919 - De heer Anton Fens rechts aan het stuur, enkele padvinders van groep 1 en Frits Philips achterin  (Ad van Best, Archief Scouting Stratum/ Groep Een Hopman Fens) Tot ver in de jaren vijftig reed de heer Fens in deze wagen rond in Eindhoven en omgeving. Ik zou graag nog wel willen achterhalen of de auto nog steeds in goede staat ergens bewaard is gebleven en zo ja waar deze dan staat!?

Groep 1 tijdens een autotocht naar Ambij, aug. 1923 (Ad van Best, Archief Scouting Stratum/ Groep Een Hopman Fens)Scouting ‘Groep Een Hopman Fens’ is in 1912 opgericht en in 1996 werd dit door fusie van diverse groepen Scouting Stratum.

Kenteken bij dit verhaal

N-1912

Door bezoekers

De carrosserie van deze auto was blijkbaar van de bekende Haagse carrosseriebouwer Pennock.
FN in Herstal, bij Luik, heeft tegenwoordig een soort museum. Mogelijk houdt men daar bij waar de nog bestaande FN auto's nu zijn.

Dat zou mooi zijn, Fons, als dat nog te achterhalen is.

Er is een website minervisten.be, waar ook FN overlevers te vinden zijn.

Dank voor de informatie, Gillet.

Reageer