N-1912

Uitgegeven in 1914

A.A.J.M. Fens

Eindhoven verstrekt 1914

Aanvullende informatie

Maart 2020 kondigt woningcorporatie Trudo aan te beginnen met de sloop van het Celsiusplein in Eindhoven. In 1939 is er al eens eerder een poging gedaan de huizen te slopen. Alleen werd die sloop niet aangekondigd. Toen was het een cycloon die er in de nacht van zondag 30 op maandag 31 juli overheen raasde. Daken, ramen en deuren overleefden het niet. Bomen legden het lootje.

Een tiental woningen overleefde het niet. Naast het Celsiusplein behoorden het Pastoor van Arsplein, Fahrenheitstraat, Edisonstraat en Drebbelstraat in de wijk Woensel tot het zwaar getroffen gebied.

Landelijke en lokale dagbladen staan er 31 juli 1939 bol van. En een fotograaf legt het resultaat van cycloonsloopwerk vast. Dat levert verschillende plaatjes op. Op een daarvan zijn drie auto’s te zien. Links op de foto staat een auto met kenteken N-1407. De middelste auto met kenteken N-1912 is van notaris Fens. Hij rijdt voorbij als medewerkers van Gemeentewerken bezig zijn met het opruimen van de rotzooi en de fotograaf zijn plaatjes schiet. Rechts staat nog de vrachtwagen van Gemeentewerken, met kenteken N-20326.

Bronnen: Algemeen Handelsblad en Maasbode 31 juli 1939 [aanvulling: en ZB | Tijdschriftenbank Zeeland, Ons Zeeland van 3 augustus 1939, blz. 14 (met dank aan Bob Eefting)]

Paul Vlemmings

Door bezoekers

Ik heb enkele foto's met Anton Fens aan het stuur en de jonge Frits Philips achterin naast de aankoopbon uit 1914.

Reageer