Met de Libelle naar Zandvoort

door Rutger Booy op 18 januari 2017

In 1952 bouwde ex-motorcoureur Jonkers uit Valkenswaard een wedstrijdauto op basis van een Renault 4. De Renaultmotor had hij daarvoor flink opgevoerd. Het Algemeen Indisch Dagblad: De Preangerbode van 14 november 1952 wijdde er een artikeltje aan.

“Een ondernemende constructeur uit Valkenswaard, de heer H. P. M. Jonkers, maakte in zijn vrije tijd deze sierlijke en vinnige race-auto. Hij kocht om te beginnen een autootje, zoals naast zijn schepping is afgebeeld. Hij sloopte de carrosserie en een groot deel van het chassis, fokte de motor op en bouwde daaromheen een nieuw koetswerk. Het wagentje loopt nu 132 kilometer per uur, dankzij de 49 paardekracht die hij uit het oorspronkelijke 22 paardekracht motortje haalt. Hij moet er nog een tijdje aan werken, maar volgend jaar komt de heer Jonkers met zijn „Libelle", zoals hij het wagentje heeft gedoopt, in de races uit.”

Dat dat ook werkelijk gelukt is bewijst de volgende foto van de auto bij de benzinepompen op het Zandvoortse circuit. Die komt uit een bijdrage van Jan Lammerse in Autodesign in Nederland (1993), waarin hij de Libelle als volgt omschrijft: “de eigengebouwde carrosserie laat zich het best omschrijven als een schelpvormige omgekeerde badkuip.”

 

Aanvulling 10 juli 2017

Van Luc Jonkers, zoon van de bouwer, ontvingen we nog een aantal foto's van de Libelle. Ze staan hier en bij het kenteken.

 collectie L. Jonkers
Foto: collectie L. Jonkers
 collectie L. Jonkers
Foto: collectie L. Jonkers

Kenteken bij dit verhaal

N-18502

Door bezoekers

Ik heb nog meer foto's van de carrosserie constructie en wedstrijd foto's te Zandvoort, ik ben nl. een zoon van HPM Jonkers

@Luc Jonkers. Wat leuk om de zoon van de heer Jonkers hier te treffen! Ik ben wel benieuwd naar die foto's. Kunt u er een aantal uitzoeken en deze naar ons toesturen via de website? Bedankt!

Reageer