Houthandel Raaijmakers in Helmond
Rond 1900 bestond er in Helmond een bloeiende houtzagerij, aannemerij, kuiperij en houthandel Raaijmakers aan de Mierloseweg. Janus Raaijmakers (1882-1943) heeft de leiding van het bedrijf overgenomen en het samen met zijn drie broers Toon, Willen en Piet voorgezet. Een houthandel, destijds de grootste van Zuid-Nederland, heeft tot in de deze eeuw, dus ruim honderd jaar heeft bestaan.
Het oudste kenteken N-386 is al van 1906. Dit nummer is tientallen jaren lang gebruikt op een motorfiets om de klanten te bezoeken. In 1923 kwamen er twee auto’s:
- Met het kenteken N-10867, op naam van J. Raaijmakers en
- N-11555 op naam van de firma Joh. Raaijmakers
Volgens de vermelding op de achterzijde is bijgaande afbeelding in 1934 genomen op de Mierloscheweg, op de grens tussen Mierlo-Hout en Helmond. Aan de overkant was het terrein van de houthandel. Van de huizen op de foto is Villa 't Hout, rechts, door Janus gebouwd rond 1930, terwijl links het huis staat dat in 1898 door zijn ouders gebouwd werd. De vrachtauto is van de Franse autofabrikant Chenard en Walcker (1898-1946). Maar welk kenteken deze Raaijmakers-vrachtauto had is (nog) niet dudelijk.
Van de N-27401 is in 1936 de wegenbelasting betaald, voor een Ford uit 1930. Deze is dus al zes jaar in gebruik.
Direct bij het begin van W.O.-II ontstond er een tekort aan benzine. Toen, in 1940 werden houtvergassers populair, waarmee een auto op houtgas kon rijden. Maar toen hout ook schaars begon te worden vanaf 1941, kwamen er de turf- en anthracietvergassers. Bij Houthandel Raaijmakers op de Mierlosche weg werden er twee vrachtauto’s aangepast om op houtgas te kunnen rijden, de N-23907 uit 1929 en N-26461 uit 1930. Tijdens de oorlog werd er daarmee door Raaijmakers ook voor enkele andere bedrijven gereden, waaronder de EDAH. Ondanks meerdere invallen, is het de bezetters toen niet gelukt om die auto’s in beslag te nemen. Na de bevrijding werden de wagens ingezet voor de voedselvoorziening vanuit de haven van Antwerpen.
Uitzonderlijk is het dat ondanks het gebrek aan vrachtauto’s het bedrijf in 1945 toch vijf auto’s toegewezen kreeg, de nummers N-67329 t/m N-67333.
Bijgaande afbeeldingen van de houtgenerator zijn afkomstig van een familiefilmpje.
Met dank aan Jules Raaijmakers
Aanvulling
Elisabeth Raaijmakers stuurde ons nog deze foto van het bedrijf. Ze maakte ons bovendien attent op de foto uit september 1944 op Tracesofwar.nl, waarop inwoners bij het bedrijf te zien zijn, terwijl ze worden geëvacueerd.
Dank je wel, Elisabeth.
Beste Jules,
Ik ben de vrouw van christ raaijmakers zoon van Emanuel Raaijmakers en Christa de Mol.
Ben je misschien ook in het bezit van een afbeelding van het familie wapen van de familie Raaijmakers ik heb begrepen uit de verhalen dat deze te zien was in het oude gemeente huis van Rosmalen hoor gaarne van je groet Trees Raaijmakers
Jules, er zijn nog documenten in de vorm van rekeningen etc.
van deze firma.
Geboren uit de tak Raaijmakers 1955 !!! Ben Trots ! Op mijn geliefde vader Emanuel Raaijmakers En Zijn broers en zussen 12 En Alle nichten neven “
Bedankt voor de foto's, die je na je reactie hebt ingestuurd, Elisabeth. De ene zie je inmiddels hierboven, van de andere is een link gemaakt.
Hallo Jules! Zag je tot mijn grote verrassing in de film over Nederland op film! Reden om je op te zoeken!
Wil je me even bellen? Mijn telefoonnummer wordt je toegestuurd door de redactie.
Hallo Annette,
Om jouw privacy te beschermen hebben we je telefoonnummer verwijderd uit je reactie. We zullen het achter de schermen doorsturen aan Jules.
Hoi Lilian, jouw lievelingsneef wil graag contact met jou.
Te bereiken via het telefoonnummer dat de redactie jou zal toesturen.
Beste Piet,
Om jouw privacy te beschermen hebben we je telefoonnummer verwijderd uit je reactie. We zullen het achter de schermen doorsturen aan Lilian.
Ook ik ben een nazaat van de fam Raaymakers mijn moeder was cissy
Wat leuk om te horen, Emmy. Mocht je nog foto's van de auto's van het bedrijf hebben uit de periode 1906-1950, dan houden we ons aanbevolen...
Reageer