Kermisklant
J.W. Janvier uit Bergen op Zoom
In de collectie van de Groninger Archieven vinden we een paar foto's uit 1929 en "rond 1930", waarop het wagenpark van J.W. Janvier uit Bergen op Zoom te zien is. Janvier reisde kermissen af met zijn stoomcaroussel.
In december 1924 kreeg hij de nummerbewijzen N-14059 en N-14060 toegewezen. Maar zijn bedrijfswagenpark lijkt veel groter te zijn geweest. Nummer N-14059 is te zien op een van de foto's, die bij de opbouw van de kermis op de Markt in Groningen is gemaakt. Het gaat om een trekker. N-14060 zien we op een salonwagen, waarop met grote letters N.27 en stoomcaroussel is geschilderd. Als N.27 een wagenparknummer is, dan moet dat erg uitgebreid zijn.
Het vreemde is, dat er nog een trekker [aanvulling: een Chenard & Walker; zie website Historisch Kermistransport. Redactie] op de foto's staat, waarop de letters J.W. Janvier te zien zijn. Weliswaar een beetje vaag, maar duidelijk genoeg. Wat het kenteken van die wagen geweest is, is onduidelijk.
In 1931 en 1933 kreeg J.W. Janvier nog zes kentekens [Aanvulling: en ook in 1946 drie. Met dank aan Jan van Weert. Red.]. We hopen nog op foto's van die voertuigen.
De foto's zijn uitsnedes uit exemplaren in de collectie van de Groninger Archieven, fotonummers 1785-19412, 1785-24531, 1785-24533
Met dank aan Albert Koops.
Aanhangers hadden hetzelfde kenteken als de vrachtwagen, dus het is zeer denkbaar dat ook de trekker waarvan het nummer niet leesbaar is N-14060 op de nummerplaten droeg. Het is ook goed mogelijk dat er meer dan een aanhangwagens achter deze wagen hebben gereden. Hard werd er in ieder geval niet mee gereden, je ziet naast de N-14059 nog 20 staan op de inschrijvingsplaat, dus 20 km per uur was het maximum. Een voorbeeld van meer aanhangers achter een trekker zie je hier (voorbeeld uit Groningen)
Een veelgemaakte fout; De benaming 'kermisklant' slaat in dit geval niet op de exploitant, maar op de bezoekers van de kermissen, daar zij de klandizie vormen/vormden van de kermiszaken. JW Janvier is in dit geval 'kermisexploitant.'
Bedankt voor de correctie, B. Een volgende keer zullen we er rekening mee houden. Maar ik laat de fout hier toch maar staan, omdat anders alle lionkjes e.d. naar dit verhaal niet meer kloppen.
De familie jan vier bezitte destijds een stoomcarusel die naar mijn mening nu in de efteling staat....
Inderdaad vind ik in Eftepedia Janvier als bouwer van de stoomcaroussel. Leuke aanvulling, AMJM Zijlmans
Reageer