Ik wil mijn Peugeot terug!
Afgewezen verzoek aan de Miliaire Commissaris in Groningen
Niet alleen de Duitsers vorderden auto's, het Militaire Gezag deed dat aan het eind en kort na de Tweede Wereldoorlog. Auto's waren schaars en het idee was ze daar in te zetten waar ze het hardste nodig waren. De eigenaren wilden hun auto wel weer terug. Niet altijd lukte dat ook. Soms kregen ze ter compensatie een andere auto. Zo ver is het hier nog niet. Mijnheer Cramers, die aan de Molenstraat 57 in Oss een kantoorboekhandel had, vroeg in augustus 1945 zijn Peugeot terug aan de Militaire Commissaris in de provincie Groningen, reserve luitenant-kolonel H. Holtkamp. Maar hij blijkt zich tot de verkeerde instantie te hebben gericht. De commissaris verwijst hem naar het Regeringsdirectoraat voor Motorvoertuigen in Rotterdam, "(...) Voor Uw wagen of een eventueel vervangende (...)."
Nu is het vreemde, dat op het adres Molenstraat 57 in Oss twee kentekens bekend zijn: N-34098, op naam van V.H. Seuren (afgegeven in 1932) en N-41693, op naam van tandarts G. Wieberdink, die zich midden jaren dertig op dit adres vestigde. Geen Cramers dus. Wel aan de Molenstraat, maar dan op nummer 63 A, werd in 1933 kenteken N-34399 afgegeven aan H.M.J. Cremers. Zou Cramers een typfout zijn? Of zit het nog anders?
Aanvulling: Uit het archief van de Districts Militaire Commissaris in Oss blijkt dat het gaat om de Peugeot 302 uit 1936 van mej. H. Cremers. Zij had kenteken N-34399.
Bron: Groninger Archieven, toegang 63 Militair Gezag; Provinciale Militaire Commissaris, 1945 - 1947, inventarisnummer 98
Met dank aan Albert Koops (Groninger Archieven) voor het toezenden van de scan.
Het is een typefout. Aan de Molenstraat in Oss staan enkele prachtige monumentale villa's. In 1930 adverteert J. Cremers met zijn kantoorboekhandel in de dagblad Sirene vanaf Molenstraat 63A, vanaf 1945 doet hij dat vanaf nummer 57. N-34399 dus.
Goed speurwerk, JP de Jong!
Reageer