Het zwaarste traject dat ik ooit gereden heb

Team Van der Meulen - Daniëls rijdt in 1938 Luik - Rome - Luik

door Paul Huismans op 23 augustus 2018
Team Van der Meulen (r.) - Daniëls (l.) bij hun Opel
Team Van der Meulen (r.) - Daniëls (l.) bij hun Opel

4.550 Kilometer, zo lang was de monsterrit Luik - Rome - Luik, die in augustus 1938 werd verreden. Van de bijna zestig deelnemers haalden er slechts achttien de eindstreep. Er werd groots uitgepakt voor de terugkerende van de teams: een luisterrijke ontvangst in Luik en een ontmoeting met de Belgische koning Leopold III.

Het team wordt voorgesteld aan de Belgische koning
Het team wordt voorgesteld aan de Belgische koning

In de einduitslag staan twee Nederlandse equipes: Barendrecht-Gatsonides op de tweede plaats en Jacques van der Meulen met teamgenoot Daniëls op de elfde plaats. In de Eindhovensche en Meierijsche Courant van 23 augustus werd het Eindhovense team uitgebreid geïnterviewd. Van der Meulen en Daniëls verreden de rally in een Opel, die zo uit de showroom van Garagebedrijf Van der Meulen was geplukt, zij het dat er een foefje was ingebouwd om onderweg de benzinetank te kunnen vullen zonder te stoppen.

De route van de rally
De route van de rally

Drie dagen en vier nachten 'woonden' ze in hun auto, op zoek naar de route waar - in Italië - richtingborden vaak ontbraken, met overdag temperaturen van zo'n 30ºC en met haarspeldbochten in de nachtrit door de Dolomieten. En dat zonder een kras of deuk op te lopen! Waar andere equipes te maken kregen met spijkers op de weg, hadden de Eindhovenaren daar gelukkig geen last van, omdat ze achteraan in het peloton reden. De spijkers waren toen al op. In Oostenrijk was het de heren opgevallen hoe weinig hakenkruisvlaggen er te zien waren in vergelijking met Duitsland. Oostenrijk maakte sinds 12 maart van dat jaar deel uit van het Derde Rijk.

Kop in de Eindhovensche Courant van 23 augustus
Kop in de Eindhovensche Courant
van 23 augustus

De rally was volgens de teamgenoten perfect georganiseerd. Maar, merkte een van hen op, het was ook de zwaarste rit die hij ooit had gereden.

Bron: Eindhovensche en Meierijsche Courant van 23 augustus 1938

Kenteken bij dit verhaal

N-4705

Door bezoekers

Reageer