Harmonie gaat op bezoek bij dorpsbewoners
Met de vrachtwagen van Sjef Vloet
Zoals bijna iedere harmonie of fanfare, keek ook harmonie “Sint Cecilia” uit St. Anthonis voortdurend op de bodem van de kas. In de loop der jaren was er steeds meer en meer geld nodig om de club overeind te houden en te laten groeien.

De harmonie – in 1919 opgericht – probeerde op meerdere manieren de nodige financiën binnen te krijgen. Zoals op deze foto is te zien trekken de muzikanten door het dorp. Op een vrachtauto van de plaatselijke autobezitter Sjef Vloet [aanvulling: Chevrolet Maple Leaf; zie reactie hieronder. Redactie] trok men op aangekondigde zaterdagmiddagen door alle straten van het dorp tot in de verste uithoeken toe. Terwijl de harmonie muziek maakte, liepen bestuursleden en helpers langs de weg mee, klopten aan bij de huizen om een grotere of kleinere gift te krijgen. De dorpsbewoners waren de harmonie over het algemeen goedgunstig gezind, zodat succes niet uitbleef. Zo ging dat in Sint Tunnis in jaren voor de oorlog.
Tijdens de oorlogsjaren ontkwam de harmonie niet aan de gevolgen van de bezetting. Omdat ze geen lid wilde worden van de Kulturkammer, mocht ze niet meer blijven bestaan en geen muziekuitvoeringen meer geven. Die Kulturkammer was een Nationaal-Socialistische instelling, in 1941 door de Duitsers opgericht om de ontwikkeling van het Nederlandse cultuurwezen in hun geest te bevorderen en het Nederlandse publiek in die volksgeest op te voeden. De harmonie deed hieraan niet mee en werd, op papier, ontbonden.
Toen na de bevrijding de instrumenten uit hun schuilplaats werden gehaald, bleken ze veel geleden te hebben. Maar o.l.v. voorzitter burgemeester Goossens en de enthousiaste dirigent Jan van den Berg begonnen de repetities weer en wat bleek? Er kwam een grote toeloop van nieuwe muzikanten. Dat betekende meer nieuwe instrumenten.
En weer werd gegrepen naar het beproefde recept van vóór de oorlog: weer trok men op zaterdagmiddag per vrachtauto door het dorp en wéér was het succes buitengewoon.
Op de foto zien we o.a. de al niet meer zo jonge Jan van den Berg (in het zwart) en Jo de Jong naast hem. Die zou hem na enkele jaren opvolgen als dirigent en de harmonie tot grote hoogten brengen.
Bron: collectie heemkundekring Sint Tunnis (Facebook)
De vrachtwagen van Vloet is een Chevrolet Maple Leaf
Die werden vast in Canada gemaakt, of niet?
De Maple Leaf trucks werden tussen 1930 -1948 door General Motors te Oshawa in Canada gebouwd
Reageer