Grossier raakt auto kwijt
Militair Gezag vordert auto van A.J. Verbruggen
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's en motoren gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.
J. Verbruggen uit Mill staat op een lijst van 'eigen vervoerders', die is opgemaakt op 16 november 1944. Hij heeft een vergunning voor zijn Chevrolet uit 1931, waarvan de banden versleten zijn. Een reserveband heeft hij niet.
Met vorderingsbevel 906 is ook een auto van A.J. Verbruggen uit Mill gevorderd, schrijft de Districts Militaire Commissaris (DMC) in Oss aan de transportofficier van de Provinciale Militaire Commissaris, kapitein Kouwenhoven op 21 april 1945. De voorlopige vordering vond begin maart plaats, maar pas op 26 maart werd het definitieve vorderingsbevel opgemaakt.
Antoon Jan was de zoon van grossier Johannes Verbruggen en Anna Gielen. De kentekens stonden niet op zijn zijn naam, maar op die van zijn vader. In 1945 waren dat er drie. Huisnummer A 148 is in de jaren '30 gewijzigd in A 153, zo blijkt uit het bevolkingsregister van Mill. Welk kenteken zijn auto in 1945 dan wel heeft gehad is niet bekend.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 519, scans 170 en 466
Reageer