Gekostumeerd motorrijden

Motorfeest in Eindhoven

door Ruud van Bijnen op 16 oktober 2015

Zündapp DB 200 Dit is Marie Everaert op de Zündapp DB 200 van haar vader, met een vriendin achterop.

Haar zoon René Verschueren schreef naar aanleiding van deze foto onder andere: “mijn moeder is geboren in Boschkapelle in Zeeland en kwam als meisje met haar familie naar Eindhoven. Samen met haar broers en haar zuster (die zat meestal achterop) is ze motor gaan rijden. Ze is getrouwd met Jan Verschueren en ze kregen zeven kinderen. Na haar huwelijk is ze volgens mij gestopt met motorrijden. Moeder is op 15 december 2003 gestorven. Ik denk dat de motor waarop ze zit van haar vader was, het nummer was in ieder geval op zijn naam gesteld.”

In Zeeuws kostuum De andere foto’s met Marie in traditionele Zeeuwse kleding op de motor konden worden gekoppeld aan een evenement dat de Motorclub Eindhoven op 28 augustus 1938 organiseerde. Dat was een gekostumeerde hindernisrit op het vliegveld Welschap. De leden werden opgeroepen om verkleed op de motor te stappen: “… als kapper, Volendammer, clown, schoorsteenveger, zwarte-piet en Sinterklaas. Ook nachtgewaad is toegestaan, mits het behoorlijk gesloten is.”

Langs de jury Om het publiek naar het vliegveld te lokken, begon men met een rondrit door Eindhoven. En met succes: “ruim 80 deelnemers, waaronder ook een aantal leden van de Bredasche Motorclub, verschenen aan de start (…) Te twee uur arriveerde de komieke stoet aan het vliegveld, waar zich ruim vierduizend bezoekers hadden verzameld teneinde de verrichtingen van de gecostumeerde motorrijders gade te slaan (…) De rijders kweten zich kranig van hun taak en namen de hindernissen soms op verbluffende wijze, aanhoudend werd er geapplaudisseerd.”

Eerder gepubliceerd in: Clubmededelingen van de Veteraan Motoren Club nr. 605, juli 2014.

Kenteken bij dit verhaal

N-44411

Door bezoekers

Geachte,
Mag ik de foto’s van Marie Everaert geboren in Boschkapelle gebruiken in een schilderij? De 2 in Axelse klederdracht.
Met vriendelijke groet,
Rina de Korte

Beste Rina,

Volgens mij - maar ik ben geen expert op dit gebied - mag je altijd een schilderij maken van een foto. Wat de wetgeving verbiedt, is dat je de foto reproduceert (zeg maar: kopieert) en vervolgens weer publiek maakt zonder toestemming van de auteursrechthouder.

Als je bedoelt, dat je de foto niet schildert, maar letterlijk verwerkt in een schilderij, dan weet ik niet zeker of je daar toestemming voor moet hebben.

Reageer