De motor van mijn schoonvader

door Jan Versantvoort op 7 juli 2015

Ik zou het in plaats van over “de auto van mijn opa” liever over “de motor van mijn schoonvader” heben. Mijn schoonvader, Cornelis (Christ) van der Lee, was in de jaren ’20-’30 werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf te Uden en hij had een magazijn naast Snijders de Bruin in de Kapelstraat. Tegenover hem woonde Petrus Joannes (Jan) van Hoof die daar een café en een houtdraaierij had.

Op een dag riep Van Hoof Christ bij zich en zei: “Christ, ik ga kapot en gij krijgt ’t gelijk”. Christ geloofde het niet, maar Jan stierf inderdaad en Christ bleek de enige erfgenaam. Hij erfde helaas ook alle schulden.

Na verkoop van huis en inboedel werden alle schulden afgelost en toen bleef er nog een klein bedrag over. Daarvan werd volgens de overlevering de motor op de foto gekocht. Je ziet daar v.l.n.r.  Nella van Breda-Hoes; Martin van der Lee; Harrie van der Lee; Cornelis van der Lee en Poulina van der Lee-Hoes. De foto zal omstreeks 1932 genomen zijn.

Kenteken bij dit verhaal

N-27342

Door bezoekers

Mooi verhaal Jan! Het nummer is in juli 1930 uitgegeven. Opmerkelijk: niet op naam van een Van der Lee maar op naam van J.P.W Meesters, Mincklerstraat 8 in Eindhoven. Misschien de eerdere eigenaar van de motor? Dat is overigens een interessant model, een 750 cc FN viercilinder. De motor is van rond 1920 en zal dus inderdaad niet zoveel gekost hebben.

Reageer