De Hedag van Adolf van den Bergh

Een elektrische koets

door Frans Kense op 12 december 2014

Adolf van den Bergh (1879-1956) was een succesvolle wollenstoffenfabrikant in Tilburg, die zijn naam gaf aan de AaBe-fabrieken aan de Hoevenseweg, die hij in 1929 had opgericht. De 45 meter hoge schoorsteen van dit complex is nog steeds te zien.

In 1909 is het nummerbewijs N-906 uitgereikt aan deze fabrikant, die een automobiel van het merk Hedag bereed. Tot 1922 woonde hij aan de St. Josephstraat 36, waarna hij naar het landgoed ‘De Zonnewende’ in Moergestel is verhuisd.

De curieuze eerste auto van Van den Bergh is bewaard gebleven! Hedag stond voor de Hamburger Elektrische Droschke A.G. Letterlijk een elektrische koets dus, beladen met accu’s en daarmee uitermate geschikt voor geluidloos vervoer over korte afstand. Een elektromotor op elk van de voorwielen zorgde voor de aandrijving.

Het was ook een geslaagd product. In Hamburg reden er in 1910 al 59 exemplaren van de Hedag rond (als taxi; Droschke betekent huurrijtuig en vandaar ook taxi) en in 1913 zelfs 119. Op ieder voorspatbord zat een klein kastje, waarbij op elektrisch commando als een duveltje uit een doosje een handje tevoorschijn kwam. Een grote bel moest de argeloze medeweggebruikers tijdig attenderen op de nadering van dit geruisloze rijtuig.

Deze inmiddels meer dan 100 jaar oude N-906 is nog steeds te bewonderen, omdat AaBe het voertuig heeft geschonken aan het Louwmanmuseum in Den Haag.

Kenteken bij dit verhaal

N-906

Door bezoekers

Reageer