N-65510

Uitgegeven in 1945

Hoofdinspectie Luchtbescherming en Brandweer

Ginnekenstraat 14 Breda verstrekt 1945

Aanvullende informatie

Dit kenteken lijkt later overgegaan te zijn naar de Brandweer in 's-Hertogenbosch. Het is gebruikt op een hogedruk autospuit die, waarschijnlijk in 1953, gebouwd werd bij de firma Kronenburg in Hedel op een Ford Big Job (C 620) chassis. De stad had in de jaren vijftig één hogedrukspuit, met een capaciteit van 250 liter per minuut en een bluswatertank van 1500 liter. Na de invoering van de landelijke kentekens kreeg de hogedruk autospuit het kenteken PB-42-76.

Foto's 1 t/m 3

Dat landelijke nummer komen we tegen op foto's van een brandweerdemonstratie op de Markt in 's-Hertogenbosch. Die demonstratie werd gehouden op 31 maart (of 31 mei?) 1955. Daarnaast zien we ook de lagedruk autospuit. Het verschil is te zien aan de bedieningspanelen van de pomp. De hogedruk autospuit had twee luiken boven elkaar, de lagedruk/slangenwagen had maar één smal luik. Op de laatste foto staan de auto's naast elkaar en is dat verschil goed te zien. Daar heeft de lagedruk/slangenwagen het kenteken N-65510. De hogedrukspuit staat rechts op de foto en heeft dan al het landelijke kenteken.

Foto 1: collectie Theo Kronenburg

Foto 2: Fotopersbureau het Zuiden. Bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, fotonummer 0005342

Peter Snellen

Foto's 4 en 5

Nog twee foto's van de autospuit. Hij heeft tot 1977 dienst gedaan.

Bron: collectie brandweervoertuigenonline

Met dank aan Jan van Weert voor de tip over foto 5.

Door bezoekers

Geweldig dit weer te kunnen zien. Gewoon uniek TK.

@Theo Kronenburg. Graag gedaan, daar doen we het voor. En per slot van rekening komt een van de foto's ook nog uit uw eigen collectie!
Met vriendelijke groet

Reageer