N-333

Uitgegeven in 1906

J.L. van der Meulen

Helmond verstrekt 1906

J. L. v.d. Meulen

Helmond vervallen 1936

M. J. M. v. d. Meulen

C 47 Mierlo-Hout verstrekt 1936

Aanvullende informatie

Foto 1

Het bijschrift bij deze foto luidt: Matthij van der Meulen op stoomfiets met kenteken N-333. [Aanvulling: het is een Franse Griffon motorfiets uit 1903/1904. Zie reactie hieronder. Red.]

Irma Ramselaar Van der Meulen

Foto's 2 t/m 4

Mattij van der Meulen is een van de gemotoriseerde militairen, die poseren voor deze foto. Hij staat rechts naast de Zuid-Hollandse Spyker (H-6603). Wie er op de motor links, met kenteken N-333, zit is niet bekend. Dat nummer stond in ieder geval op naam van zijn vader Jos van der Meulen. Helemaal rechts staat nog een vrachtwagen met een Brabants kenteken: N-1483. Als je heel goed kijkt en digitaal wat draait met de foto komt er nóg een Brabants kenteken tevoorschijn: N-1434, op de meest rechtse motor. De Ariel [correctie: Ariés; zie reactie hieronder. Redactie] in het midden heeft kenteken M-2176. Die komt dus uit Gelderland.

Deze foto verstuurde Matthij als prentbriefkaart in mei 1915 aan zijn broer Jacq, die in Gouda gelegerd was. Het poststempel vermeldt Roosendaal, dus misschien is de foto in die buurt gemaakt. Een postzegel was niet nodig, op de plaats waar die normaal zit schreef Matthij: Militair M. v.d. Meulen. Dat was blijkbaar voldoende.

Irma Ramselaar Van der Meulen

Foto 5

Janus van der Meulen en Frits Philips in een Peugeot Bébé.

Irma Ramselaar-van der Meulen

Aanvulling: Deze foto is genomen voor het Koetshuis van Villa De Laak, Parklaan 99 Eindhoven. Dat is in 1907 gebouwd door de ouders van Frits Philips: Dr. A.F. (Anton) Philips en Anna Philips-de Jong. Het Koetshuis heeft tegenwoordig een eigen adres en huisnummer, namelijk Nachtegaallaan 2a.

Pim Wilde

Foto 6

Als verzamelaar van oude prentbriefkaarten heb ik onlangs de afgebeelde kaart verworven. Een auto met het kenteken N-333 en op de zijkant "Philips cooperatieve broodbakkerij".

Johan

Foto 7

De N-333 bij het Badehof. In het gezelschap op het bordes staat Jos van der Meulen Ansems (onder het vinkje)

Irma Ramselaar-v.d. Meulen

Foto 8

Een feestelijke stoet met Fords op Stratumseind, bij gelegenheid van het bezoek van Koningin Wilhelmina aan Eindhoven op 1 juni 1927.

Bron: Eindhoven in Beeld, fotonr. 11757

Met dank aan Jan van Weert voor de tip

Nürburgring

In 1930 nam Van der Meulen met een Ford met dit kenteken deel aan een evenement op de Nürburgring.

Bron: Autosport Archief van Dries Jetten, Boxmeer

Foto 9

Die rit op de Nürburgring reed hij in het kader van de Dumonceau Bekerrit, die in 1930 in de Eiffel werd verreden, een landenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland, die Nederland won. De Ford was een Tudor Sedan en Jacques was zeer succesvol: hij liep één strafpunt op en won daarmee een verguld zilveren medaille. Ook werd de RAI-beker binnengehaald voor het merk Ford door A. van der Meulen, J. van der Meulen en Limbach.

Bron foto: collectie Irma Ramselaar-van der Meulen

Bron gegevens: Het Vaderland van 14 juli 1930

Irma Ramselaar-van der Meulen

Foto 10

Jac. van der Meulen was in 1934 deelnemer aan de Rally van Monte Carlo met Johannes Menso (of Menzo) en monteur Wild (of Wills). De krantenberichten zijn niet duidelijk wat hun achternamen betreft. Zij eindigden op de twaalfde plaats met een Ford V8-sedan die startnummer 11 meekreeg.

John Roovers

Foto's 11 en 12

Mijn vader Jacques en Menso zijn naar Athene vertrokken om vandaar aan de Rally deel te nemen. Van mijn broer hoorde ik dat Otto Wild monteur was. Van Wikipedia over Johannes Menso begreep ik dat hij atleet was en bij Ford als boekhouder werkte. Op de foto is de Ford V8 onderweg te zien. Op foto 10 de deelnemers op een Nederlandse veerboot.

Irma Ramselaar-van der Meulen

Door bezoekers

Ruim 37 jaar met veel plezier voor de Fam. Gewerkt.

Inderdaad, kenteken van mijn overgroot vader, oprichter van het automobielbedrijf van der Meulen Ansems. Ford garage in Eindhoven.
Kenteken zit nog op een T-Ford welke nog in de familie is!

Geweldig dat dat nog bewaard is gebleven, Jan! Zit er een fotootje van die Ford in? Vriendelijke groet

Zoekende op de Eindhoven-in-beeld site Kom ik een heel andere auto tegen met het nummer N 333 . Een Peugeot Bébé wordt ie genoemd en er staat ook een leuk fotootje van .Ik verwijs met volgende link; http://www.eindhoven-in-beeld.nl/picture/show/20047/Frits-Philips-Janus-van-der-Meulen naar de foto met interessante reacties. Of je dit voor deze site mag gebruiken weet ik niet.

Foto 1 toont Matthij op een Franse Griffon motorfiets uit 1903/1904.

Het blijft me steeds weer verbazen dat je al die machines weet te herkennen, Ruud. Dank je wel voor de informatie, we hebben hem ook in het verhaal en bij de foto's toegevoegd.

In 1934 nam Van der Meulen deel aan de '2000KM durch Deutschland Fahrt".

Hij reed in een Ford met startnummer 41.
In de categorie waarin Van der Meulen startte bij deze 2000KM rit moest men een gemiddelde snelheid zien te behalen van 84 KM/uur.
Het gehele parcours was speciaal afgezet voor deze monsterrit!
Reed men de rit uit binnen een bepaalde tijdslimiet dan ontving men een medaille.
In dezelfde klasse startte 50 auto's waarvan slecht 6 de finish haalde.

Van der Meulen behaalde de finish niet.

De auto in het midden met kenteken uit Gelderland (foto 2) is geen Ariel, maar een Ariés.

Bedankt voor de correctie, Louis.

De firma N.V. vd Meulen/Ansems aan de Vestdijk 31 te Eindhoven was destijds was een van de grootste Forddealers in het zuiden des lands. Het bedrijf in 1891 werd door J.L. van der Meulen opgericht te Helmond. In 1916 verhuisde het naar Eindhoven. Het Forddealerschap werd in 1925 aangegaan. Op 16 april 1931 had men al 1000 A-Fords verkocht. De zonen Janus en Jacques, die de zaak voortzetten waren liefhebbers van de autosport. Vooral Jacques behaalde menige overwinning in binnen- en buitenland, uiteraard per Ford. Hier nog een foto van een Ford met kenteken N-333 in de garage aan de Vestdijk: https://i0.wp.com/www.a-ford.nl/wp-content/uploads/2017/03/afl-012.jpg?w...

Reageer