N-26301

Uitgegeven in 1930

Coöp. Stoom-Zuivelfabr. Isidorus

Udenhout verstrekt 1930

Aanvullende informatie

Foto 1

Piet Brekelmans (1906-1997) was samen met Janus van Beurden vanaf de dertiger jaren verantwoordelijk voor het melktransport van de melkfabriek in Udenhout. Nog in 1941 moest er een nieuwe vrachtwagen komen. Dat werd deze Mercedes, met hier als tweede van rechts Piet Brekelmans en als tweede van links Janus van Beurden.

Regelmatig reed men in de oorlogsjaren op Rotterdam, wat inhield dat de toenmalige houtvergasser al bij de Moerdijkbrug bijgevuld moest worden. Het houtgas moest gekoeld worden voordat het de motor bereikte. Daarvoor was vóór de bestaande radiator een extra koelinstallatie nodig. De Mercedes heeft de oorlog niet overleefd. Hij was te mooi voor de bezetter om te laten staan.

Bron: Joost van der Loo, De vooroorlogse autogeschiedenis van Udenhout, deel 2, Mijn beroep is chauffeur (Udenhout, 2009), p. 118.

Frans Kense

Foto 2

Het is augustus 1940 als dezelfde Mercedes truck als op foto 1 ook vanuit een ander perspectief op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Daardoor zien we nu ook waarvoor die Mercedes, weliswaar kortstondig, op aarde was. Hij trok een Jumbo 12 tons oplegger die, voor de goede kijkers, op foto 1 ook nog net te zien is. Achterop de oplegger, waarmee ongetwijfeld vele melkbussen vervoer zijn, is het zelfde kenteken als op de Mercedes, N-26301, nog net zichtbaar. De Mercedes en de Jumbo lijken op beide foto’s nog fonkelhagelnieuw.

De Jumbo-fabriek in Mierlo-Hout, waar die oplegger op de foto gebouwd is, wordt in 1927 opgericht als NV Jumbo Motor Company door Mathij van der Meulen en zijn zwager, bierbrouwer Pieter Swinkels. De eerste jaren bouwt Jumbo vrachtwagens met die naam, vanaf medio jaren dertig specialiseert het bedrijf zich in het bouwen van maatwerk aanhangers en opleggers.

De Mercedes heeft waarschijnlijk ook een Van der Meulen afkomst. Het automobielbedrijf Van der Meulen-Ansems is rond 1940 dealer van Mercedes en is net als de Jumbo Motor Company eigendom van Mathij van der Meulen. De geschiedenis van Van der Meulen-Ansems begint in Helmond aan de Kerkstraat in 1886 met een smederij van Jos L. van der Meulen. Zo’n tien jaar later gaat de handel in motorfietsen en automobielen van start. Vanaf 1916 heeft het bedrijf ook een vestiging in Eindhoven aan de Vestdijk. De Helmondse vestiging gaat in 1939 zelfstandig verder als Eerste Helmondse Automobiel Centrale Ehac, nog steeds aan de Kerkstraat. Het bedrijf in Eindhoven verhuist in 1998 van de Vestdijk naar de Hugo van der Goeslaan en gaat daar verder als Ford Eindhoven.

Cover van het boek

Meer informatie in: Paul Vlemmings, Piet, Monique en Lambert van der Meulen, Een familie van ondernemers: Jos L. van der Meulen-Ansems en volgende generaties, Eindhoven 2021

Bron foto: Archief Lambert van der Meulen

Paul Vlemmings

Door bezoekers

Mercedes vrachtwagen van zuivelfabriek St. Isidorus te Udenhout
gevorderd in de oorlog

Reageer