N-1835

Uitgegeven in 1913

Gemeente Klundert

Klundert verstrekt 1913

Aanvullende informatie

Foto 1

De tekst op de zijkant van de autobus is op deze foto niet goed te lezen, maar op andere wel: "Auto Omnibusdienst Klundert - Zevenbergen en terug". De gemeente Klundert onderhield tussen 1911 en 1936 een stadsautobusdienst Klundert-Zevenbergen, later overgenomen door particulieren, met gemeentelijke subsidie.

De autobus staat hier echter duidelijk niet in Klundert of Zevenbergen, maar eerder in Brussel of Antwerpen. Deze steden kenden een vestiging van het café, waarvoor de bus staat geparkeerd, The Continental Bodega Company. Oorsponkelijk opgericht in Brussel in 1879, groeide dit café uit tot een Europese keten van cafés waar port en sherry per glas en per fles werden verkocht.

Bron: Fotocollectie Heemkunde Boxtel

Foto 2

De bus werd ook gefotografeerd voor het station aan de Stationslaan in Zevenbergen.

Bron: collectie Heemkundekring "Willem van Strijen", Zevenbergen, fotonummer BM200067

Met dank aan Jan van Weert voor de tip.

 

Door bezoekers

Betreft hier een bus van het merk NAG (Neue Automobil Gesellschaft)

Dank voor je reactie, Albert. Binnenkort een verhaal op deze site over deze (hele vroege) stadsbusdienst door Marius Broos (met nog meer foto's van deze NAG).

De plaats waar deze bus staat kan ook het Damrak in Amsterdam zijn. Daar zit (zat?) ook een vestiging van deze keten. Ik kan dat niet zo makkelijk controleren omdat ik al jaren in Brabant woon.

@vlubico,
Maar misschien herkent iemand anders de plek wel. We zijn benieuwd...

Als vervolg op mijn reactie van 2 juli kan ik nu bevestigen dat de bus inderdaad op het Damrak in Amsterdam staat. The Continental Bodega zat daar op nummer 98 maar al sinds jaar en dag niet meer. Er wordt in Amsterdam een hoop naar de knoppen geholpen maar dit is een pand met een nogal aparte bouwstijl, reden waarom dit een gemeentelijk monument blijkt te zijn. Zo is er aan de oorspronkelijke gevel niets veranderd en is het rechter "gebobbelde" deel van de gevel het 100% bewijs van deze locatie.

Nog even een aanvulling op mijn laatste reactie voor diegene die dat in Amsterdam willen zien.
Damrak 98 is op de hoek van de Valkensteeg. Vanaf de Dam de westzijde van het Damrak oplopend is het meteen de eerste steeg.

@vlubico, dat is nog eens diepgravend onderzoek! Dank voor je aanvullende informative.

Met vriendelijke groet

De n.a.g. bus reed de busdienst klundert -- zevenbergen voor de laatste keer in 1923
IN mijn gegevens staat dat de bus op de foto splinternieuw in BREDA staat in eind 1913

Reageer