Til je voet eens op!

Mobilisatie in Oss

door Paul Huismans op 6 december 2017
 L. v.d. Bergh (collectie Stadsarchief Oss)
Foto: L. v.d. Bergh (collectie Stadsarchief Oss)

September 1939: een Nederlandse militair onderhoudt zich met jeugdige Ossenaren, wanneer hij tijdens de mobilisatie-periode door Oss trekt. Hij zit met zijn voet voor een deel van de nummerplaat, maar het lijkt wel zeker dat dit nummer Brabants is.

De N is gedeeltelijk zichtbaar en de laatste vier  cijfers ook. Maar wat staat daar nu tussen? Het hoekje van dat cijfer zou van een 1 kunnen zijn of van een 4. Het nummer kan dus N-17051 zijn of N-47051. Een hogere variant is niet mogelijk, omdat die nummers pas later zijn uitgegeven.

Foto: Leo van den Bergh. Bron: collectie Stadsarchief Oss, fotonummer BCO010479

Aanvulling 8 december 2017:

 L. v.d. Bergh (collectie Stadsarchief Oss)
Foto: L. v.d. Bergh (collectie Stadsarchief Oss)

Het onderstaande commentaar van Ad van Zelst was aanleiding om een stukje van de foto te manipuleren. En dan blijkt dat hij gelijk heeft: er is geen ruimte voor een 4 op de nummerplaat. Er staat dus N-17051.

Kenteken bij deze vraag

N-17051

Door bezoekers

Het is vrijwel zeker een 1. Het cijfer 4 is net zo breed als een 0 of een 5 en die kan niet tussen de N+streepje en de 7.

@ Ad van Zelst. Je hebt gelijk, Ad. Met wat manipuleren van de foto komt de nummerplaat recht te staan. En dan blijkt er duidelijk geen ruimte voor een 4 te zijn. Het zoekplaatje is dus opgelost. Dank daarvoor.

Met vriendelijke groet

Reageer