Rijden op hout
Tractor van Willem van der Sande uit Diessen
.jpg)
"Dit vreemde voertuig reed in de oorlogsjaren door Diessen. Brandstoffen waren toen beperkt verkrijgbaar, hetgeen de werkzaamheden van ondermeer de loondorsers sterk belemmerde. Willem van der Sande, die aan de Beerseweg een loondorsbedrijf had, had er iets op gevonden: de houtgestookte tractor. Op de foto ziet u Knillis Schilders met de bewuste tractor in de Willibrordusstraat, met het latere gemeentehuis op de achtergrond (1943)."
Zo luidt het bijschrift van deze foto op de website van Fotostichting Diessen. En dat is intrigerend, want volgens onze gegevens kreeg Van der Sande pas in 1945 zijn eerste kentekens. Wat zou er op de nummerplaat van de tractor hebben gestaan?
Bron: Wat Dies... meer zij. Fotoboek van Diessen, Haghorst en Baarschot, hoofdstuk 3: economisch leven (Fotostichting Diessen)
Met dank aan Jan van Weert voor de tip.
Per mei 2020 komt er pas een kentekenplicht voor tractoren!
Wilhelmus van der Sande en Adriana van Laarhoven kregen in 1941 een zoon Henricus W.A.M. van der Sande. Hij trouwde met (?) de Wit.
Volgen de telefoongids wonen/woondenaan de Beerserweg 7, Diessen.
Bedankt voor de informatie, Herman. Toch zien we op deze website ook diverse tractoren met een Brabants kenteken. Zie bijvoorbeeld bij N-4932, N-40591 en N-98651. Het zal dus af en toe toch een voordeel hebben gehad om er een nummerbewijs voor aan te vragen. Weet jij hoe dat zit?
Herman stuurde een link naar informatie in het blad Grondig van april 2013 op de website van de Universiteit Wageningen. Daaruit blijkt, dat tussen 1906 en 1950 tractoren wel een provinciaal kenteken droegen. Vanaf de invoering van landelijke kentekens in 1951 hoefde dat niet meer. Tot dit jaar, dus.
Bedankt voor het toesturen, Herman!
Reageer