Eén PK

Is dat nou een nummerplaat?

door Paul Huismans op 10 oktober 2017
 Heemkunde Vinckel
Bron: Heemkunde Vinckel

In de fotocollectie van de Heemkunde Vinckel zit deze fraaie foto van een platte kar met een paard ervoor. Het lijkt of er op de zijkant een nummerplaat te zien is: N-25551. Maar nummerplaten waren voor gemotoriseerde voertuigen, dus waarom zit hij daar? Het nummer staat bovendien op naam van iemand uit Eindhoven. Dus is het wel een nummerplaat, of kijken we hier naar iets anders?

Het verhaal achter dit plaatje is trouwens minder vrolijk. We zien Harrie Bongers, die met Jaan van Wanrooij en mej. Goedhart poseert op de kar, waarmee melk werd opgehaald in Vinkel. Op 24 mei 1946 reed Harrie, 24 jaar oud, met zijn paard en kar op een mijn en kwam daarbij om het leven, evenals Nicolasina van de Pas.

Foto: collectie fam. Bongers. Bron: Heemkunde Vinckel

Aanvulling 24 april 2018

Bron: collectie BHIC
Bron: collectie BHIC

Nog een melkwagen met zo'n nummer vinden we in de collectie van het BHIC: DCNUL-000131. Deze heeft nummer N-19731. Maar het gaat dus niet om een nummerbewijs.

Jan van Weert

Door bezoekers

Zie ook de toelichting bij foto DCNUl-000017 op BHIC.nl

@ Jan van Weert. Hartelijk dank voor deze toelichting. Blijken we de foto zelf ook al te hebben! :-). De toelichting bij die foto luidt o.a. "Het nummer op de wagen was tijdens de bezetting een teken dat je voor de voedselvoorziening werkte." Probleem opgelost!

Met vriendelijke groet

Reageer