Oom agent? Nee, Opa!

Johan Waas van de Gemeentepolitie Breda

Ludo Mol

Mijn opa Johan Waas was adjudant bij de Bredaase politie. Hij was er de eerste die met de motor reed voor de politie, o.a. een Harley-Davidson. Maar ook nog een andere motor en een Jeep. Van die beide laatste is helaas de nummerplaat niet leesbaar. Johan Waas ontving een eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

Op de Harley-Davidson
Op de Harley-Davidson
In de Willys Jeep

Foto's: collectie Ludo Mol

Deze Harley-Davidson werd gedeeld met de brandweer
Deze Harley-Davidson werd gedeeld met de brandweer

Kentekens bij deze foto

N-12896N-26665N-46154N-63617

Door bezoekers

Beste meneer Mol, er is mij altijd verteld dat mijn opa Kole de eerste agent was hier in Breda die een Harley reed, maar wie weet. Hij is de berijder op de laatste foto. Het lijkt mij niet dezelfde Harley te zijn als op de andere foto.

Mocht u ook nog interesse hebben in het merk van de Jeep: het betreft een Willys MB (¼-ton truck) dat gemaakt werd anno '41 tot '45 en dienst deed door zijn iconische Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk is dit via het Marshallplan terecht gekomen bij de Bredase politiekorpsen in eind jaren 40 begin jaren 50(?), en dat verklaard dan ook weer gelijk de keuze voor een Amerikaanse motormerk. Ik betwijfel eerlijk gezegd of we op de laatste foto een Amerikaanse Harley Davidson zien, kans is groot dat dit een aangepaste BMW R71 met zijspan is dat gebruikt werd door de Duitse Rijk in de Eerste Wereldoorlog en later door de Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog. Mocht dit zo zijn is de kans groot dat deze in één van de grotere steden van Nederland door de Amerikanen overwonnen werd en opgeknapt voor hergebruik.

@ Roy van Wanrooy. Hartelijk dank voor de informatie. het merk Willys is nu bij de Jeep geplaatst. Twijfel was bij ons ook de reden om bij de laatste foto achter Harley-Davidson een vraagteken te zetten. We zijn benieuwd of er nog bevestiging of andere inzichten opduiken.

Met vriendelijke groet

Foto 3 laat ook een Harley-Davidson motorfiets zien, één uit 1932 welk toendertijd van de brandweer was. Maar gestationeerd was bij de politie als eerste uitruk. Deze had het kenteken N-46154.

@ Louis van Telgen. Hartelijk dank voor de aanvulling. Ik had me al af zitten vragen wat die soort brandkraan aan het zijspan was. En we hebben het verhaal nu ook gekoppeld aan het kenteken N-46154.

Met vriendelijke groet

Foto nr 1 laat een Harley-Davidson uit 1930 zien.

Reageer