N-36763
F. Koch
Heuvel Geldrop verstrekt 1933
Aanvullende informatie
Foto's 1 t/m 4
Mijn vader, Frans Koch, huisarts te Geldrop, kocht in 1934 een Amerikaanse Nash [correctie: Chevrolet; zie de reacties], die werd voorzien van dit kenteken, dat in latere jaren ook werd gebruikt voor volgende, deze Nash [correctie: Chevrolet] vervangende auto's. Na de Nash [correctie: Chevrolet] volgde in 1938 een Opel Kapitän [correctie: waarschijnlijk een Super Six. Zie reactie hieronder. Red.] Cabriolet, die mijn vader als arts in de oorlogsjaren mocht blijven rijden, zij het met grote gasflessen achterin. Deze ombouw naar gas werd uitgevoerd in de DAF fabriek in de Burghstraat in Eindhoven en om te tanken moest hij dan altijd naar het Frederik van Eden Plein in Eindhoven.
Op de tweede foto ziet u de Opel op de achtergrond tijdens een bezoek aan een patient, de heer van Gastel, aan de Rielsedijk te Geldrop. Voor de auto staat de dokter met zijn 2 oudste zonen, waaronder ondergetekende, met een veulen uit de boerderij!
Na de oorlog werd deze Opel in 1948 vervangen door een Ford V-8 4-deurs Sedan, die in 1954 werd opgevolgd door een Pontiac met een ander nummerbord. De nummerplaat N-36763 hing vervolgens nog zo`n 20 jaar als "trofee" in zijn spreekkamer! Alle genoemde auto`s werden geleverd en onderhouden door Garage Bakermans te Geldrop.
Foto's uit de collectie van Rob Koch en Wilbert Koch.
Rob Koch
Foto's 5 en 6
Ik vond nog een foto van de Ford V8 4-deurs Sedan in de haven van Den Helder. De kentekenplaat is nu goed zichtbaar en erboven zijn een 4-tal metalen badges aangebracht o.a van de Nürburgring, ANWB, Arts-en-auto embleem en een onbekende.(WW-hulp?). Ik weet nog dat wegenwachters op hun motor met zijspan salueerden als ze een auto tegen kwamen met het WW-embleem.
Aan de kade ligt een lichte kruiser van de “Tromp-klasse” en wel de Hr Ms. Jacob van Heemskerck met de boegcode KV1. Het schip is later in Schiedam als logementsschip gebruikt en eind zestiger jaren verkocht voor de sloop.
Wilbert Koch
Foto's 7 en 8
Nog een tweetal foto’s van de auto met kenteken N-36763, al zijn de nummerplaten niet te zien.
De oudste foto zal dateren uit midden jaren '30. Waarschijnlijk op dezelfde vakantietrip genomen als de foto van de Chevrolet in Oberammergau [foto 3; Redactie]. Nu gefotografeerd ergens op een zijpaadje (om te picknicken) in een wijnbouwgebied gezien de rijen met druivenplanten.
Foto 8 toont de GM/Opel Super Six cabriolet en moet in de winter 1949/1950 gemaakt zijn. Of een jaar later. Helaas is alleen de achterzijde van de auto te zien in een besneeuwde Stationsstraat te Geldrop. In die tijd werd niet met zout gestrooid en kon de jeugd volop genieten van de sneeuw.
Zoals ik al eerder vertelde reed mijn vader dan door verschillende straten met een aantal sleetjes er achter zolang de touwen het hielden. Bij breuk vielen een of meerdere sleetjes af. En dat gebeurde dan ook wel.
Het huis links op de foto, met de witte inritpalen, werd bewoond door de familie van Agt en een van de kinderen was Dries van Agt, onze latere minister van Justitie en premier. Bij het huis ernaast is blijkbaar net de stoep schoon geveegd, iets dat toen verplicht was. De zijstraat achter deze woning, de huidige Wilhelminalaan, bestond toen nog niet. En tussen de boomtakken is nog een fabrieks-schoorsteen te zien. Op de twee eerste sleetjes zijn kinderen Koch te zien.
De auto die als een Nash wordt voorgesteld is geen Nash maar een Chevrolet 1933.
Vlubico, bedankt voor de correctie. Dit verklaart ook de levering via garage Bakermans in Geldrop, die ook latere GM producten aan mijn vader leverde.
Vraag blijft nu waar de ( doorgaans negatieve ) verhalen van mijn vader over zijn Nash op gebaseerd waren ???
@vlubico en R. Koch. We hebben de correctie ook in de tekst aangepast.
Met vriendelijke groet
De Chevrolet Coach van Dr. F. Koch is op 23 september 1933 geleverd door de firma Th. Vlemmings (Eindhoven, Geldrop). Voor de liefhebber: het chassisnummer was 1612 10.
Interessant bericht van Paul Vlemmings, waarvoor dank.
Kwam de Opel 'Super six" Cabriolet met hetzelfde kenteken mogelijk ook via garage Vlemmings i.p.v. Bakermans ?
Die Opel kwam waarschijnlijk niet van Vlemmings maar van Jacques van der Meulen in Eindhoven. Deze Van der Meulen was de Opel dealer van Eindhoven en omgeving. Pas in de jaren zeventig openden zij ook een vestiging in Geldrop. Voor die tijd was er Geldrop (bij mijn weten) geen Opel dealer.
Nu de Nürburgring ( Nordschleife) zo veel in de belangstelling staat door de thans nog alsmaar sneuvelende ronde-records voor serieproductie sportwagens is het zovele jaren later extra interessant om te zien dat mijn vader op zijn Chevrolet met kenteken N36763 als onderste embleem op de radiatorgrille al in 1934 een embleem van dit race circuit heeft laten aanbrengen. Het circuit bestond toen pas 7 jaar en een ronde met een prive auto - tegen betaling- was een prestatie die destijds met zo`n badge werd beloond !
@Rob Koch. Kijk, dat is interessant! Was uw vader geïnteresseerd in autoracen? Deed hij dat zelf misschien ook?
Met vriendelijke groet
Zeer geinteresseerd in auto sport en volgens zijn patienten racete hij ook vaak door de straten van Geldrop. Dit vooral in de oorlogsjaren toen er nog geen 10 prive-autos meer in het dorp waren. Na de oorlog vaak met ons naar de Nürburgring en Francorchamps. Zoveel inspiratie opgedaan dat ik zelf later teammanager van een Formule 3 team ( DAF ) ben geworden !
Kijk, de appel is dus niet ver van de boom gevallen! Bijzonder dat hij zelfs in de oorlogsjaren nog brandstof durfde besteden aan racen! Maar misschien was hij dan ook wel gewoon op weg naar zijn patiënten?
Met vriendelijke groet
Heb vanmorgen nog een mooie foto van de Chevrolet N36763 geüpload, gemaakt op 17 juni 1938, waar de auto geparkeerd staat voor de winkels aan de Dorfstraße 30 (Sparkasse) en 32 (Eisenhandlung) in Oberammergau (Duitsland). Mijn vader zette zijn auto tijdens de vakanties op de foto en ik doe dat ook!
De plaatselijke situatie bestaat nog steeds. De bank is nu een bio-winkel en de Eisenhandlung een orthopedische schoenmaker. De muurschildering zou ook nog steeds aanwezig zijn!!! En dat na 80 jaar.
Ik zal dan een ritje naar Oberammergau moeten maken om mijn auto daar ook half op de stoep te parkeren!
Deze informatie kreeg ik vandaag van een inwoner van Oberammergau, Stephan Fenzl. Even op internet nagevraagd!
Gegroet,
Wilbert Koch
@Wilbert Koch. De foto van de Chevrolet uit 1938 heb ik zojuist ook toegevoegd. Dank voor deze foto en het bijbehorende verhaal!
Met vriendelijke groet
Heb ook nog een foto van de Ford V-8 4-deurs Sedan toegevoegd. Helaas is hierop de kentekenplaat niet te zien. De auto staat ergens in het kassengebied bij Naaldwijk (Westland) in juni 1949 dat toen bekend was om zijn heerlijke kasdruiven. Mijn ouders kwamen daar nogal eens omdat mijn moeder uit die streek kwam en haar ouders daar nog woonden.
Zowel de Opel Kapitan Cabriolet met zijn rood-lederen bekleding als de Ford kan ik me nog goed herinneren.
En in de winter maanden als er sneeuw lag kon het gebeuren dat een rij sleetjes, achter elkaar vastgemaakt door de straten van Geldrop werd getrokken. En pech voor degene die op een sleetje zat waarvan het touw brak, en alle anderen die daarachter zaten!
De Opel Kapitän Cabriolet was waarschijnlijk een 'Super Six' die in Antwerpen was gebouwd. Er zijn in Nederland voor de oorlog geen Kapitäns via de officiële GM-dealers geleverd. GM hanteerde voor de daar geproduceerde export-versie van de 'Kapitän' de Amerikaanse naam 'Super Six'.
Die cabriolet kon ook nooit in 1938 zijn aangeschaft, aangezien de productie van het cabriolet-model en ook de tweedeurs coach van zowel de Kapitän als de Super Six pas in de eerste maanden van 1939 begon.
Franklin Moquette
(Voorzitter Stichting Opel Super Six)
@ Franklin Moquette. Daar moet je specialist voor zijn; dank voor de correctie. We hebben de tekst hierboven aangepast.
Ook leuk: http://www.fotowerkplaats-rhce.nl/fotoset/zeepkistenrace-geldrop/foto-194
@ Carin Groenen. Heel leuk zelfs. We gaan kijken of we hem mogen overnemen op deze website.
Heb inmiddels ook de foto gevonden (zie bericht Carin Groenen) met de zeepkist “N-36763”. Een zeepkistenrace in de Stationsstraat in Geldrop omstreeks 1950.
@ Wilbert Koch. Het lijkt erop, dat het een van deze foto's in de collectie van het RHC Eindhoven moet zijn. Maar helaas zijn die momenteel nog niet zichtbaar, omdat er nog auteursrecht van het Fotopersburo Foto Visie op rusten.
Van die zeepkistenraces in Geldrop, o.a. met zeepkist “N-36763”, zijn minstens twee (krantenpers)foto's bij mij bekend. Ik heb de mooiste enkele jaren geleden gekregen omdat twee van mijn broers er op staan.
Leuk, Wilbert. Dat lijken mij foto's om te koesteren. Publiceren zal - in verband met de auteursrechten - mogelijk nog niet kunnen. Weet je wanneer ze in welke krant hebben gestaan?
Reageer