Wel een motor, maar geen kenteken?
Met welke OK Supreme 1936 reed A.C. Polderman?
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.
Een O.K. Supreme van het bouwjaar 1936 van A.C. Polderman uit Bergen op Zoom werd door de Districts Militaire Commissaris van Bergen op Zoom geregistreerd op een lijst waarvan de betekenis niet helemaal duidelijk is. Het vreemde is: voor zover ons bekend krijgt A.C. Polderman pas in 1947 een nummerbewijs. Met welk kenteken zou hij die motor hebben gereden?
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 81)
Adriaan Cornelis Polderman, geboren op 15 januari 1886 te St. Annaland en overleden op 7 maart 1948 te Bergen op Zoom was huisarts van beroep. In zijn Zeeuwse tijd had hij kenteken K-637. Zie http://kentekenzeeland.nl/kenteken-databank?kenteken=K-637. De MG lijst bevat denk ik voertuigen die ter beschikking zijn gesteld aan lieden voor uitoefening van hun beroepswerkzaamheden.
Dank voor de link, JP de Jong. Inderdaad lijkt een lijst van ter beschikking gestelde voertuigen het meest waarschijnlijk, maar zeker weten we het niet. Zou Polderman indertijd nog zijn Zeeuwse kenteken hebben gehad? Dat zou wel een verklaring zijn.
Reageer