Schaarse onderdelen voor auto's
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.
De Dienst Grensbewaking van het Militair Gezag stuurde op 16 januari 1945 een brief aan de Districts Militaire Commissaris voor Oost-Brabant, waarin hij het vermoeden uit dat autosloper Van Vechel automaterialen aan het verzamelen is. Hij zou graag beschikken over de nodige onderdelen. Helaas ontbreekt de rest van de brief. De naam Van Vechel kunnen we niet terugvinden, wel Van Veghel. A.W. van Veghel was inderdaad autosloper (zie De Zuid-Willemsvaart van 3 mei 1941). Vermoedelijk gaat het dus om hem. In 1945 had hij twee kenteken: N-20427 en N-29987.
Wel bijgevoegd is een afschrift van een klacht van de vrachtrijder G. Raymakers uit Helmond. Hij voelt zich benadeeld door de Rijksinspecteur van het Wegverkeer in Helmond, Smit. Hij krijgt maar steeds niet de beschikking over een vrachtwagen, terwijl een aantal anderen allang weer rondrijden. Met name noemt hij:
- Kolenhandelaar Van Kessel, Bakelsedijk, rijdt drie vrachtwagens van Duitse herkomst;
- Bouwmaterialen en brandstoffendhandel, Molenstraat Helmond, directeur Brands, beschikt over een vrachtwagen en een trailer;
- Vrachtrijder C. v.d. Elzen uit Gemert, heeft tenminste een vrachtwagen. Er zijn in Gemert in 1945 7 kentekens op naam van C. v.d. Elzen, maar dit is niet steeds dezelfde;
- Vrachtrijder V.d. Vorst uit Mierlo, heeft tenminste een vrachtwagen. Er zijn in 1945 6 kentekens op de naam V.d. Vorst in Mierlo;
- Autosloper Van Vechel, Mierloscheweg, 1 wagen, "deze wagen was aan ondergetekende [d.w.z. Raymakers. Redactie] toegewezen door voornoemde Smit [Rijksinspecteur van het Wegverkeer in Helmond. Redactie], v. Vechel had hem ontvangen en is later van v. Vechel naar Jaspers in Best gegaan.
Raymakers had voor de oorlog zeven vrachtwagens, schrijft hij. Daarvan zijn er twee gevorderd door het Nederlandse leger, een is er gesloopt en vier zijn door de Duitsers in beslag genomen. Hij meent recht te hebben op voorlopig twee vrachtwagens. Van Raymakers zijn zes kentekens bekend.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 430, scans 96 en 97
Reageer