Reddingsactie
Hulpdiensten in Tilburg zijn bang dat hun wagens worden gevorderd


Tijdens de bezetting vorderde de Duitse weermacht regelmatig Nederlandse voertuigen. De directeur van Bouw- en Woningtoezicht en de Brandweer van de gemeente Tilburg was bang dat ook de bosbrandwagen (kenteken N-19379), nog pas omgebouwd voor rijden op stadsgas, de vrachtwagen van de brandweer (N-19380) en een wagen van AaBe-fabrieken, in gebruik bij de geneeskundige dienst (kenteken N-30957), zullen worden gevorderd.

Hij roept burgemeester en wethouders in een brief van 17 februari 1942 op te proberen deze voertuigen buiten de keuring voor de vordering te houden. In de collegevergadering van 19 februari besluiten ze de Rijksverkeersinspectie in Den Bosch te vragen dit te bewerkstelligen. In de brief die daags daarna aan de Rijksverkeersinspectie wordt gestuurd benadrukt de burgemeester dat deze wagens dringend nodig zijn voor de hulpverlening in de gemeente.

Intussen stuurt de Luchtbeschermingsdienst een circulaire van de Beauftragte für den Vierjahresplan rond over de vordering van vrachtwagens van 1934 of jonger, die voor de luchtbescherming worden ingezet. Die moeten zonder uitzondering worden gekeurd, waarna ze door de Duitsers kunnen worden gevorderd ('aangekocht'), worden vervangen door een andere auto, of niet worden gevorderd.

En daarna komt het antwoord van de Rijksverkeersinspectie: omdat het de Duitse overheid is die vordert kan die instantie er niets tegen doen. Burgemeester en wethouders kunnen vervolgens weinig anders doen dan hun hulpdiensten hiervan op de hoogte brengen. En ze verzekeren dat ze zullen proberen in geval van vordering vervangende wagens te krijgen.

Zou het gelukt zijn de wagens te behouden? Een Ford van AaBe werd ook na de oorlog nog voor ziekenvervoer gebruikt. En de Ford brandweerwagen met kenteken N-19380 bleef tot 1950 bij de brandweer in gebruik. Maar de Ford AA met kenteken N-19379 werd in 1944 alsnog gevorderd. Als vervanging nam de brandweer een Dodge Gereedschaps- en Materieelwagen (GM) in gebruik, opgebouwd door Remmers uit Tilburg. Het bouwjaar van het chassis is 1939.
Bron: Regionaal Archief Tilburg, toegang 484, Gemeentebestuur Tilburg 1938-1985, inv. nr. 5632, scans 98 t/m 107

Informatie brandweerwagens:
R. v.d. Putten, 200 jaar brandweer in Tilburg, in: Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur 3(1985) nr. 4
Johan Pots (brandweervoertuigenonline.nl)
Reageer