Graan- en Meelhandel H. Schraven-Eijsbouts in Tilburg

door Harry van Overbeek op 31 augustus 2015

 Jacobus Henricus Schraven, afkomstig uit Blitterswijk (gemeente Meerlo, Noord-Limburg) trouwde op 26 juni 1900 met Catharina Maria Eijsbouts (Asten 31 december 1873 - Tilburg 16 april 1954), dochter uit het bekende geslacht van de klokkengieters te Asten. In 1900 kochten zij de windmolen aan de Broekhovenseweg (kadastraal gemeente Tilburg sectie C. no. 1125) en richtten de Graan- en Meelhandel H. Schraven-Eijsbouts op te Tilburg.

 Dit bedrijf was later gevestigd in de Piushaven te Tilburg. De  Graan- en Meelhandel H. Schraven-Eijsbouts werd voortgezet door de broers Thieu of Matthieu Schraven (19 april 1915 – 14 november 1996) en Johan Schraven (10 juli 1920 – 29 november 1994). In 1966 werd GVeevoeder van de firma Schraven-Eijsbouts (Collectie M. Leyten-Schraven) Mathieu Schraven met een 1934 Chevrolet Sport Sedan bij Schraven-Eijsbouts aan de Piushaven, c. 1935 Tilburg (Collectie M. Leyten-Schraven) Ford in de Piushaven (Collectie M. Leyten-Schraven) V.l.n.r. de International, de Chevrolet en de Bedford vrachtwagens van de firma Schraven-Eijsbouts (Collectie M. Leyten-Schraven) Het wagenpark rond 1960 omvatte een BMC, een DAF en een Thames Trader (Collectie M. Leyten-Schraven) raan- en Meelhandel H. Schraven-Eijsbouts overgenomen door de Koninklijke Mengvoederindustrie Meulemans N.V. te Ravenstein. De productie en verkoop van S.E. veevoeders werd hierdoor beëindigd.

 De Graan- en Meelhandel H. Schraven-Eijsbouts staat beschreven in het boek Molens, Maalderijen en Meelfabrieken in Tilburg, geschreven door  Ad Vorselaars en Jan Scheirs in 2007.

De foto's zijn afkomstig uit de collectie van M. Leyten-Schraven

Door bezoekers

Dit is niet de Pius haven te Tilburg maar de haven van Den Bommel op Goeree Overflakkee. Vermoedelijk is de Ford vrachtwagen van Gebr. de Vos uit Oude Tonge.

De onderste twee foto´s zijn van de Piushaven.
Ik werkte bij Schraven Eijsbouts in 1965....

Reageer