Een taxi voor Steenbergen

W. v.d. Kar vraagt auto voor zijn bedrijf

door Redactie op 14 april 2022
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag
Bron: BHIC, Archief Militair Gezag

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen. Uit een lijst van 4 januari 1945 blijkt dat W. v.d. Kar uit Steenbergen "1 wagen" heeft aangevraagd voor taxidiensten. Een belangrijk vervoermiddel in die tijd.

Op naam van W.J.M. van de Kar waren in 1945 al 11 of 12 kentekens uitgegeven. Van N-40728 zijn twee regsitraties bekend, het is niet duidelijk of het nummer in 1945 nog op naam van Van de Kar stond.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 61)

Door bezoekers

Reageer