Banden svp
Schaarste in bevrijd gebied
Aanvullende informatie
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen. Ook personen en bedrijven die van belang waren voor de voedsel- en brandstofvoorziening of ziekenzorg vroegen om wagens of een rijvergunning om hun eigen wagen(s) te mogen gebruiken.
In het archief van de Districts Militaire Commissaris in Oss zit een verzoek van de Rijksinspecteur van het Verkeer in Oss van 7 november 1944 om banden en andere onderdelen voor wagens van diverse bedrijven. Sommige hebben in 1944 maar één kenteken, maar de onderstaande hadden er meer. We weten dan niet met welk kenteken de genoemde wagen heeft gereden.
- Dr. Sluijters uit Ravenstein, arts
- P.H. v.d. Burgt uit Schaijk, voor ziekenvervoer
- Siebers uit Grave, voor voedsel- en melkvoorziening (N.B. Geen kenteken van bekend)
- Th. Joosten uit Cuijk, voor voedsel- en melkvoorziening
- Lacto uit Cuijk, voor voedsel- en melkvoorziening
Zo kort na de bevrijding van het gebied zijn de procedures voor dergelijke aanvragen nog niet overal duidelijk. "Verder vraagt de Commandant van het concentratiepunt Herpen op welke wijze autobanden zijn aan te vragen. De gegevens hiervoor werden echter op aanvrage nog niet verstrekt," schrijft de Rijksinspecteur.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 519, scan 413
Reageer