Autoverhuur J. Geboers uit Cuijk

De autokoning van het Land van Cuijk

door Jan Versteegen op 10 juli 2017
Jan Geboers voor zijn rijwielhandel - autoverhuur, c. 1920 (collectie J. Versteegen)
Jan Geboers voor zijn rijwielhandel - autoverhuur, c. 1920 (collectie J. Versteegen)

Mijn opa, Johannes Geboers, roepnaam Jan, is oorspronkelijk afkomstig uit de Brabantse Kempen. Hij werd geboren in (destijds het gehucht) Luyksgestel, op een steenworp afstand van Valkenswaard.

Het nummerbewijs N-453 stond op naam van mijn opa Jan Geboers  (en vanaf 1949 op de naam van zijn zoon, ook Jan Geboers). Mijn opa is (met gezin) verhuisd naar Cuijk. Daar hadden ze in de Grotestraat een rijwielhandel, annex autoverhuur-bedrijf. De foto is rond 1920 genomen voor het winkelpand aan de Grotestraat in Cuijk.

Behalve N-453 behoorden de kentekens N-2004, N-14905 en N-16325 [aanvulling: en N-54463. Met dank aan Jan van Weert. Red.] alle toe aan mijn opa. Aannemelijk is dat “verhuur” indertijd hetzelfde betekende als nu taxi. Mijn moeder sprak vaker over de “de autokoning van het Land van Cuijk”. Zij waren destijds dienstbaar aan de (dorps-) notabelen en vanwege deze “dienstbaarheid” werd het mijn moeder niet toegestaan te trouwen “in het wit”.

In 1944, enkele maanden na mijn geboorte (op 28 september) overleed mijn opa. Of hij mijn peetoom werd als troost voor zijn ernstige ziekte of slechts vanwege zijn beschikbaarheid tijdens de evacuatie ivm oorlogshandelingen (vanuit Cuijk naar Haps) is me niet duidelijk. Na het overlijden van mijn opa in oktober 1944 werd de rijwielhandel, annex taxi-/autoverhuurbedrijf, voortgezet door zijn zoon (ook) Jan Geboers.Waarschijnlijk heeft mijn oom Jan het kenteken N-453 pas in 1949, 5 jaar na het overlijden van zijn vader, overgeschreven op zijn eigen naam. (zie: vervallen in Valkenswaard en verstrekt in Cuijk en St. Agatha in 1949) . Zoiets zou vandaag de dag strafbaar zijn.

Gedachtenisprentje van Jan Geboers (collectie J. Versteegen)
Gedachtenisprentje van Jan Geboers (collectie J. Versteegen)

Kentekens bij dit verhaal

N-453N-2004N-14905N-16325N-54463

Door bezoekers

Ik vind dit een mooi en interessant stuk over mijn over groot vader. Is het mogelijk dat ik dit stuk toe gemaild krijg en ook het bid printje en de Tex er naast want deze is bijna niet te lezen vandaar dat ik om print van dit artikel vraag als dit mogelijk is. Met vriendelijke groet John Geboers

@ John Geboers. We geven de foto's en verhalen van inzenders nooit zomaar door. Ik heb daarom eerst een mailtje aan Jan Versteegen om te vragen of hij het goed vindt als wij jou die stukken toesturen. Gaat hij akkoord, dan krijg je het artikel en de foto's in je mailbox.

Met toestemming van J. Versteegen is het artikel doorgezonden aan John Geboers.

Reageer