N-8409

Uitgegeven in 1922

H.G.K.F. Diepen

Korvelscheweg Tilburg verstrekt 1922

H.G.K.F. Diepen

Tilburg vervallen 1925

N.V. Wollenstoffenbr. Gebrs. Diepen

Tilburg verstrekt 1925

Aanvullende informatie

Eén van de bekendste wollenstoffenfabrieken in Tilburg was het bedrijf van Herman Diepen (1877-1946) aan de Korvelseweg. Ter vervanging van de gebruikelijke koets kocht hij in 1919 zijn eerste auto (N-3853). Zijn koetsier werd daarmee de chauffeur.

Van zijn elf kinderen ontwikkelde het derde kind, de tweede zoon,  zich als innovatief gepromoveerd chemicus.

Op bijgaande foto uit 1923 zit deze George A.M. (Joris) Diepen (1910-1995) op Opel-motorfiets N-8409, op naam van zijn vader, achter hun woonhuis aan de Korvelseweg. Ongetwijfeld, omdat de oudste van het gezin een dochter was en om al de kinderen de gelegenheid te geven met deze motorfiets te kunnen rijden, koos vader Herman dit damesmodel motorfiets met lage instap voor zijn kinderen.

Technische gegevens van de Opel-motorfiets (Info Joost Heesakkers)

Deze Opel Motorfahrrad, werd enkel compleet als één geheel verkocht. Met draadkorf en de touwtjesjasbeschermer, ter bescherming van de damesrok/-jurk, zoals te zien op de foto. De 140 cc viertaktmotor drijft het achterwiel aan met een ketting vanuit de nokkenas. De nokkenas draait met een kwart van het krukastoerental. Dit vereist wel dat de nokkenas twee nokken heeft voor het aansturen van de uitlaatklep.

Bron foto: privé-album Rees Diepen, Collectie Rees Diepen, Brabant-Collectie, Tilburg University

Frans Kense

Door bezoekers

Reageer