N-8114

Uitgegeven in 1922

J. Steketee

Van Dedemdwarsstraat 1 Bergen op Zoom verstrekt 1922

Aanvullende informatie

Foto 1

Eigenaar Jan Steketee met een net aangekochte tweedehands [aanvulling: Renault; zie reactie hieronder. Redactie] autobus, bedoeld voor het stadsvervoer in Bergen op Zoom, 1928. (De originele belettering is nog niet verwijderd).

Bron: West-Brabants Archief, fotonr. RVER012

Foto 2

Citroën autobus van Jan Steketee tussen Borgvliet en het centrum van Bergen op Zoom, 1920-1930.

Bron: West-Brabants Archief, fotonr. RVER013.

Door bezoekers

De andere is een Renault.

Dit is mijn opa van mijn moeders kant, de bus werd inderdaad gebruikt voor stadsvervoer volgens een strikt aangegeven route, en werd ook gebruikt voor feesten en partijen en voor vervoer van arbeiders naar gieterij de Holland in Bergen op Zoom.
In de oorlog wilde de Duitsers deze bussen kopen maar dat weigerde opa en heeft ze verstopt, maar de Duitsers hebben de bussen toch gevonden en werden in beslag genomen, en opa werd zo werkloos.

Dat is wel heftig, Sjaak, om zo je broodwinning te verliezen. Is hij toen ook gestopt met de busonderneming?

Beste Paul,
Mijn opa Jan Steketee uit Bergen op Zoom was inderdaad om dat hij niet met de Duitsers wilde onderhandelen over de bussen direct zijn werk kwijt , daarna is hij ziektewet controleur geworden, ik weet niet of dat wel was wat hij wilde, immers hij was een ondernemer in Bus Taxi en Groepsvervoer te Bergen op Zoom.

Nou ja, het heeft in ieder geval brood op de plank gebracht. Maar het moet wel een ommezwaai geweest zijn. Bedankt voor je reactie, Sjaak.

Jan Steketee gaat in mei 1919 in de Van Dedemdwarsstraat te Bergen op Zoom wonen. Hij komt van elders en is koopman in zakken/zakkenstopper.
In april 1923 begint de bouw van 88 woningen op Nieuw-Borgvliet, genaamd de Zeeheldenbuurt en in de volksmond "de Blok". Als eerste bewoner van een betreffende woning in die buurt gaat P. Thorenaar wonen en wel op adres Maarten Trompstraat 39. Zie kentekens N-13917 en N-13920, beiden van 1924. Hij begint met een stadsdienst. Daarna vertrekt hij naar de Dubbelstraat 62 blijkens kenteken N-17765 van 1927.
Jan Steketee woont blijkens de kentekens N-30932 van 1931 op Nieuw Borgvliet 49, Bergen op Zoom en N-38922 op het adres Langeweg 49 te Bergen op Zoom. Dit adres behoort tot de voormelde 88 woningen en Jan is de derde bewoner. In 1927 neemt hij de stadsdienst van Thorenaar over.
De vraag is kenden de twee mannen elkaar al langer of hebben zij elkaar ontmoet toen zij in 1927 dicht bij elkaar woonden??
Opa Jan verhuist naar de woning aan de Antwerpsestraatweg 444/446 in november 1936.
Voor de stadsdienst zie ook kenteken N-75084 en voor de auto Borgvliet-bewoner A.M. de Jongen kenteken N-16550. Op de foto bij het laatste kenteken staat een bus mogelijk van Jan Steketee. De bus staat exact op de hoek Langeweg/Antwerpsestraatweg.

Hoi Willem,
Geweldig stukje super bedankt hoor.
Groetjes Sjaak.

Het Dagblad van Noord Brabant bericht op 30 juli 1931, dat de grote Renaultbus van J. Steketee enige maanden aan de dienst was onttrokken. In die tijd onderging de bus een grondige reparatie waar nodig en tegelijk vernieuwing en verknapping, zowel in- als uitwendig. De bus is weer geworden "een als nieuw eerste klas vervoermiddel".

Veel dank aan Dhr.Willem Kruf en Dhr.Hans Jordans uit Bergen op Zoom voor het uitmuntende onderzoek aan de busdienst van mijn opa Jan Steketee die in Bergen op Zoom een bus en taxi onderneming had begin vorige eeuw.
Hoogachtend Sjaak Janse te Bergen op Zoom.

Aandacht voor opa Steketee mag wel. Hij verzorgde niet alleen personenvervoer Borgvliet - Bergen op Zoom. Hij bracht met de bus ook gekwetste personen naar de dokter , blijkens krantenberichten in 1932 en 1934.

Er valt veel over hem te vertellen, hoor ik wel. Dank voor alle bijdragen.

De Renault was afkomstig van de A.D.W.A.L. uit Alphen a/d Rijn (eigenaars J. Langbroek en H. Goudberg), die o.m. een dienst Ter Aar - Alphen a/d Rijn - Leiden exploiteerde.

Dank voor de aanvulling, Kees. Bussen lijken nogal eens te zijn doorverkocht, of vergis ik me nu?

Klopt Paul, dat gebeurde regelmatig.
En zoals je ziet beperkte zich dat niet tot binnen de provincie.

Reageer