N-679

Uitgegeven in 1907

S.H. Manger Cats

Sint-Oedenrode verstrekt 1907

S.H. Manger Cats

Sint-Oedenrode

Johannes Bernardus Kroes

A37 Sint-Oedenrode verstrekt 1922

Aanvullende informatie

Foto's 1 en 2

Het nummer is niet te zien, maar het is wel hoogstwaarschijnlijk, dat de "auto van de freule" het N-679 op de nummerplaten droeg. Dat was het kenteken, dat Samuel Hendrik Manger Cats in 1907 kreeg uitgereikt. Jonkvrouwe Aigline Guileamette Raymondine Ermengarde Elisabeth de Girard de Mielet van Coehoorn trouwde op 8 april 1907 met dominee Samuel Hendrik Manger Cats. Die overleed al binnen een jaar na het huwelijk. Op de naam De Girard de Mielet van Coehoorn, of delen daarvan, is in Brabant geen nummerbewijs te vinden.

De eerste foto is gemaakt tijdens de bruiloft. De tweede toont, naast de chauffeur, Willem Harks, die o.a. huisknecht en butler van de freule was.

Bron: Fotorooi.nl 

Foto 3

Op de derde foto is de kentekenplaat wel te zien. Achter het stuur zit Jan, die vroeger op de bok zat om mijn opa, dr. Johannes Verbeek uit Veghel, met het rijtuig, naar zijn patienten te brengen. De freule was bevriend met de familie Verbeek.

De foto is in zeer slechte staat, scannen was niet meer mogelijk. Daarom heb ik met mijn camera een duplicaat gemaakt en dat digitaal gerestaureerd.

Alexandra Verbeek

Foto 4

Hoewel onze bronnen er geen melding van maken, is het kenteken op 5 juli 1922 opnieuw uitgegeven, aan Johannes Berardus Kroes uit Sint-Oedenrode. De scan van het nummerbewijs bewijst dat duidelijk. Het is ook wel verklaarbaar. Dominee Samuel Hendrik Manger Cats overleed in 1908 en zijn weduwe, jonkvrouw Aigline Guileamette Raymondine Ermengarde Elisabeth de Girard de Mielet van Coehoorn, in Sint-Oedenrode bekend als De Freule, verviel later in armoede. Vermoedelijk is het nummerbewijs vervallen en uitgegeven aan plaatsgenoot Kroes. De heer Kroes was tot 1920 chauffeur van de freule.

Mijn opa heette Karel Willem Damen en heeft op 1 juni 1920, samen met Johannes Bernardus Kroes, Autobedrijf Damen & Kroes opgericht. Dit bedrijf bestaat nog steeds en bestaat nu dus 100 jaar.

Bron: collectie Karel Damen

Door bezoekers

Fiat Brevetti óf Ansaldi Brevetti (?)

Mogelijk geeft het embleem meer duidelijkheid.
Fiat nam het model Brevetti over van Ansaldi.

@ Herman van Oldeneel. Dat embleem is op de foto niet heel duidelijk. Maar misschien herken jij het wel op dit detail van de foto.

 

 

Reageer