N-64620

C.P. Leene

Burgem. van Meursstraat 19 Tilburg verstrekt 1945

Aanvullende informatie

Op de eerste foto is geen nummerbord te zien, maar wel een ijzeren vaantje met "MG Police" op het voorspatbord en op het achterspatbord prijkt een ster. Deze DKW cabriolet was in 1945 in gebruik bij de het Militair Gezag in Beieren. De inzittenden lijken intussen wel burgers. Het bijbehorende formulier vermeldt zowel eigenaar Leene en het kenteken N-64620, als het gebruik als politiewagen in Olching (nabij München). Op de laatste foto is het Brabantse kenteken wel zichtbaar.

Bron: collectie Conam

Rutger Booy

Cees Leene en de DKW

Cees Leene was inspecteur van politie en was gedurende 3,5 jaar politiek gevangene van de Nazi’s. Toen hij in mei 1945 vrij kwam keerde hij niet direct terug naar huis. Hij verkreeg (op welke titel precies weet ik niet) de DKW. Die auto kwam zeker niet uit Nederland, want daar was hij op 1 juni nog niet naar terug geweest. Hij werd ingedeeld bij de Military Police en beschikte over de DKW als dienstauto, maar hoe precies hij er aan kwam is niet duidelijk.

De auto kreeg bij terugkomst van dhr Leene in Nederland een provinciaal kenteken, wat ik afleid uit de afgiftedatum van het Brabantse kenteken.

Herman Steendam

Door bezoekers

De bewuste DKW was in het bezit van mijn vader. Toen hij met een aantal gevangenen kon ontsnappen van een voettocht die uit kamp Dachau vertrok kwam hij i contact met de Amerikanen. Omdat hij Duits, Engels en Frans sprak heeft een tijd voor hen als tolk gewerkt. Ik neem aan dat als beloning toen van hen de DKW heeft gehad waarmee hij weer thuis kwam.
Op de eerste familiefoto zie ik dat deze in Belgie (waarschijnlijk Hoboken genomen is.
Achterin met de hand op de zijkant van de auto zit mijn tante die getrouwd was met de heer Forceville een maquette bouwer die veel werkte voor Cockerill Yards een werf in Hoboken. Naast mijn vader zit haar zoon George en naast mijn tante zit mijn moeder.
Op de tweede foto (ik neem aan genomen in Eindhoven) zie ik naast mijn vader de commissaris van Eindhoven de heer van der Werf. Naast hem staat mijn moeder en op de kap van de auto (in matrozenpakje) zitten mijn broers Eddy en Rene.

@ Gilbert Leene. Uw vader zal een zware tijd hebben meegemaakt! En hij heeft zijn talenten na zijn vlucht goed weten in te zetten. Hartelijk dank dat u zijn verhaal hebt gedeeld.

Reageer