N-6364

Uitgegeven in 1920

A. Theuns

Zuidhavenkant A 438 Zevenbergen verstrekt 1920

Aanvullende informatie

Foto 1

De motor van A. Theuns [aanvulling: een 1000cc Harley-Davidson uit begin jaren 20; zie reactie hieronder. Redactie] werd - vermoedelijk eind jaren dertig - gefotografeerd bij de weegbrug bij het  tramstation van Oostvoorne. Wie er op de foto staan is niet bekend.

Bron: Oudheidkamer Oostvoorne op Facebook

Met dank aan Jan van Weert voor de tip.

Foto's 2 en 3

In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.

Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.

Een Ford van het bouwjaar 1939 met dit kenteken werd door de Districts Militaire Commissaris van Bergen op Zoom geregistreerd op naam van de Wed. A. Theuns. In de kolom "In gebruik bij" staat "V.R.". De afkorting V.R. staat waarschijnlijk voor voorlopige rijvergunning. Verderop in het dossier wordt de Ford van de weduwe nogmaals vermeld, maar nu zonder het kenteken. Wat de betekenis is van die lijst is nog niet duidelijk.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv.nr. 338 (scan 2 en scan 81)

Door bezoekers

De motor is een 1000cc Harley-Davidson uit begin jaren 20.

Op de tank was het merk net niet te lezen. Bedankt, Ruud!

Reageer