N-61133
M.H. Mandemakers
Heistraat D 89 Sprang-Capelle verstrekt 1945
Aanvullende informatie
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Omdat vervoermiddelen schaars waren werden er veel auto's gevorderd. Niet alleen voor het MG zelf en de Binnenlandse Strijdkrachten, ook anderen deden een beroep op de organisatie om een auto ter beschikking gesteld te krijgen.
Auto's moesten ook worden aangegeven. M. Mandemakers uit Sprang-Capelle was daar te laat mee, zo schrijft hij op 14 april 1945; zijn formulieren en die van L. van Wijlen Landbouwberdijf werden in Sprang-Capelle niet meer aangenomen. Daarop had hij ze per post naar het Militair Gezag in Tilburg laten bezorgen in de veronderstelling dat ze zo ook wel ter plaatse zouden komen. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Vanuit Tilburg waren ze doorgestuurd naar het adres van de Districts Militaire Commissaris (DMC) in Den Bosch. En in Den Bosch waren ze niet heel behulpzaam. Mandemakers kreeg te horen dat ze naar de Verwerstraat 24 waren gezonden, waar de afdeling Transport zetelde. Maar ook daar waren de formulieren bij herhaalde navraag niet te vinden.
Volgens een aantekening op de brief zijn er op 16 april 'door Corry' formulieren verzonden aan M. Mandemakers en L. van Wijlen. Die laatste had in 1945 vier kentekens.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 471, scan 32
Reageer