N-54288
R.A.L.M.H. Schoepp
A 82 Son en Breugel verstrekt 1939
Aanvullende informatie
In 1944-1946 was in het bevrijde deel van Nederland het Militair Gezag (MG) actief. De taak waarvoor het Militair Gezag in bevrijd Nederland gesteld werd, was drieledig. In de eerste plaats was het Militair Gezag handhaver van de openbare rust en orde. Verder was het belast met het onderhouden van de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten. Ten slotte fungeerde het als voorpost van de Nederlandse regering.
Robert Schoepp weigerde in als burgemeester van Son en Breugel mannen uit zijn gemeente te leveren aan de Duitsers voor de aanleg van verdedigingswerken in Zeeland. Hij overleefde de concentratiekampen waar hij daarna, met zes Brabantse collega's die hetzelfde deden, naartoe werd gestuurd.
Op 30 december 1944 stuurt de Districts Militaire Commissaris voor Oost-Brabant in Eindhoven Schoepp een brief, waarin hij hem reisgelegenheid naar Brussel aanbiedt voor 5 januari 1945 om daar een cursus van het Militair Gezag te volgen. Zijn naam is op de doorslag echter doorgehaald. Op 3 januari 1945 volgt een brief aan het Bureau voor Oorlogsvrijwilligers in Eindhoven om plaats in een bus naar Brussel op die datum te regelen voor de deelnemers aan de cursus. Van die deelnemers worden zeven namen genoemd, maar niet die van Schoepp. Daarnaast moet een reserveplaats worden vrijgehouden voor een nog niet bekende reiziger. Zou de burgemeester mee zijn gegaan? Was hij toen al terug uit zijn gevangenschap? Bekend is dat hij een functie heeft gehad bij het Militair Gezag.
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 127 Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946, inv. nr. 430, scans 100 en 101
Reageer