N-54153
Toiletzeep en Eau de Colognefabrieken S. Kleinkramer
Balschebaan 130 Bergen op Zoom verstrekt 1939
Aanvullende informatie
De Opel Kapitän van Kleinkramer staat bij de grensovergang in Putte (grenspaal 257). De ansichtkaart dateert uit de jaren veertig. De kerktoren heeft namelijk zijn tijdelijke uiterlijk. Die kerk werd in mei 1940 door de terugtrekkende Franse troepen in brand gestoken. De toren werd daarbij opgeblazen en pas na de oorlog hersteld. Los van de toren werd in 1953 een nieuwe St. Dionysiuskerk gebouwd in neo-romaanse basilicastijl. De oorspronkelijke kerk was neogotisch en zat vast aan de toren. Op basis van de historie van het bedrijf van S. Kleinkramer vermoed ik dat de ansichtkaart uit de periode 1945-1950 komt.
Simon Kleinkramer (1901-1988) start zijn Toiletzeep en Eau de Colognefabrieken S. Kleinkramer op 1 januari 1925. Zijn eerste fabriekje bevindt zich in een pand aan de Wittoucksingel 9 in Bergen op Zoom.
Twee jaar later verhuist hij naar een groter onderkomen aan de Parallelweg 54. Amper vier jaar later bouwt hij een nieuwe fabriek aan de Balsebaan 130. Het bedrijf verhuist op 9 mei 1932 naar het nieuwe pand.
De zaken gaan goed. De Tweede Wereldoorlog gooit echter roet in het eten. Vanwege zijn Joodse afkomst krijgt zijn bedrijf een bewindvoerder vanuit der Duitse bezetter. Simon vlucht naar New York. Hij keert in 1945 terug naar Bergen op Zoom en pakt de zaken voortvarend aan. Kleinkramer heeft op het hoogtepunt in de jaren vijftig een vaste kern van 40 tot 50 man personeel terwijl in piektijden rond de feestdagen nog eens 50 man tijdelijk worden aangetrokken. Het assortiment bevat toiletzeep, eau de cologne, parfum, badzout, brillantine, handcrème, huidlotion, lotion, lavender, haircream, lippenstift, nagellak, remover, gelaatspoeder, rouge, poedercompact, shampoo, tandpasta en zeep. Hij levert zijn producten voor grote warenhuizen zoals De Bijenkorf, Vroom & Dreesmann en de HEMA. Een van zijn bekende producten was eau de cologne die hij verpakte in opvallende flesjes in de vorm van mensen in allerlei gedaantes , hondjes en aapjes.
Na zijn overlijden in 1988 zet zijn vrouw het bedrijf voort. Maar ook zij overlijdt in 1988 waarna het bedrijf wordt verkocht aan Innovate Cosmetics. Dat bedrijf gaat kort na de overname failliet. De producten van Kleinkramer verdwijnen daarmee van de markt.
Bron: W. Heijbroek e.a., Bergen op Stoom – productiebedrijven in de gemeente Bergen op Zoom van 1800 tot 1950, p. 278-282, hoofdstuk Parfum door Toon Franken (Bergen op Zoom 2009).
Marc van der Steen
Reageer