N-52277
P.A.M. Vogels
Huize Groenendaal Hilvarenbeek verstrekt 1939
Aanvullende informatie
Mijn vader Harry (H.C.M.) Vogels woonde tijdens de oorlog in Hilvarenbeek (Groenendael). In 1945 werd hij oorlogsvrijwilliger bij het Korps Tolk en werd ingelijfd bij de 7th Armoured Division US Army. Ter gelegenheid van zijn definitieve terugkeer naar Nederland in augustus 1945 kreeg hij van de Amerikanen een Adler-auto, in beslag genomen van een of andere SS-man. Ik heb helaas geen foto noch kentekennummer. Wel een foto van een andere auto, vermoedelijk een Opel, met dit kenteken, dat op naam staat van mijn opa. Mijn ouders zijn er in 1950 mee op huwelijkseis naar Frankrijk en Italië geweest.
Er is ook een foto van de familie bij een Citroën Traction Avant Familiale tijdens een vakantie in de Ardennen in de jaren dertig. De nummerplaat is niet te zien, maar het andere kenteken van P.A.M. Vogels, N-59642, is pas in 1941 uitgegeven.
Mijn opa heeft ook nog een Chrysler gehad. In de oorlog werd die door mijn oom Theo, betrokken bij het verzet in Hilvarenbeek, gebruikt voor het smokkelen van geallieerde piloten over de Belgische grens. Maar die auto kan ook met het andere kenteken hebben gereden.
Frank Vogels
Hallo Frank,
Ik ben een verhaal van een USAF piloot aan het vertalen, het gaat om Piloot Clary. Hij is hier vlak bij waar ik woon gecrashed en met de cometline terug gekeerd naar Engeland.
Ik stuur een stukje dat erg interessant is voor U.
We vertrekken met de trein en een tijd later rijden we zonder enig probleem de Rijn over, bij een van de eerste stations stappen we uit en wordt ik opgepikt door de jongeman met de Chrysler uit 1939. We gaan nu naar de plek waar hij woont, een kasteel met een gracht er omheen, het is niet erg groot en de gracht is gedempt, er staan rozen in. De moeder van deze jongeman neemt mij onder haar hoede. Ze delen hun eten met mij ook al is het niet veel, ik blijf hier slapen. Ze hebben illegaal een radio die normaal gesproken ergens goed verstopt zit maar nu gaan we naar het BBC nieuws luisteren, de verslaggever verteld dat er woensdag maar 8 vliegtuigen vermist zijn geraakt tijdens het bombardement op Bochum . Ik vertel hun dat ik 1 van deze 8 ben. Na het bericht verontschuldigd de verslaggever zich omdat hij verteld heeft dat het maar 8 vliegtuigen waren en dat dit voor veel mensen net zoveel betekende als of het om honderden vliegtuigen zou gaan. Ik ontmoet Harry Vogel, Harry is herenboer en een jonge man van ongeveer 18 jaar oud. Hij heeft in de omgeving alle bruggen opgeblazen, Harry verteld: “De Duitsers konden niet verder en parkeerden 300 voertuigen, ik heb nachts veel verdelerkappen uit de voertuigen gestolen, het duurde drie maanden voordat de voertuigen verder konden.” Harry laat me ondertussen een grote doos vol verdelerkappen, draden en contactpunten zien. Harry geeft mij zijn aluminium zakmes, ik geef hem mijn mes waarmee ik afgelopen week mijn laarzen mee heb afgesneden. Het is een gelijkwaardig souvenir voor ons allebei.
Groet,
Harold Pot, Enschede
Reageer