Overslaan en naar de inhoud gaan

N-49303

Uitgegeven in 1938

A. A. M. Baks

St. Rochusstraat 27 Eindhoven verstrekt 1938

Door bezoekers

Paul Vlemmings zei op 10 augustus, 2018 - 15:48

De foto is gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk in het begin, want de Mercedes lijkt nog gewoon op benzine (of diesel) te rijden. Later in de oorlog werd de gewone brandstof immers vanwege de schaarste vervangen door gas- en houtgeneratoren. Daarvan is op- en aan de Mercedes nog niets te zien. Op de gevel van Van der Meulen-Ansems Automobiel Bedrijf (zie originele foto op http://www.eindhoven-in-beeld.nl/picture/show/29773) prijken reclameborden van Renault, waar Van der Meulen sinds 1939 dealer van was. Op de gevel is rechtsonder ook de aanduiding “HKP 550 Werkstättaufträge” te zien. De Duitse bezetter had dus al beslag gelegd op een deel van de garage. Het pand van Van der Meulen is in 1944 overigens tot de grond toe gebombardeerd. De foto is inderdaad een uitsnede. Die uitsnede is niet zomaar gemaakt. Zo is daardoor die onvrijwillige Duitse HKP aanduiding niet meer zichtbaar. Maar belangrijker is dat de uitsnede na de oorlog werd gebruikt in brochures van de Jumbo Motor Company uit Helmond, die de aanhangwagen achter de Mercedes geproduceerd had. Jumbo was toen een zusterbedrijf van Van der Meulen Ansems. De Mercedes zelf is waarschijnlijk ook door Van der Meulen geleverd.

BHIC Paul Huismans zei op 13 augustus, 2018 - 10:01

Bedankt voor je uitgebreide uitleg Paul!

BHIC Paul Huismans zei op 16 februari, 2021 - 09:37

Helaas werken de bovenstaande links niet meer, omdat de website Eindhoveninbeeld,nl uit de lucht is. Maar de foto is nog wel te zien op de Facebookpagina van Peter de Groot.

BHIC Paul Huismans zei op 1 maart, 2021 - 07:15

Bedankt voor de tip, JP de Jong. Helaas kunnen we foto's van Pinterest niet zomaar overnemen. Maar via de link kom je er ook.

Reageer

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.